Budi dio naše mreže
Izbornik

Protojerej Đuranović: Izjava biskupa i episkopa u Požegi su veliki iskorak naprijed i nada za sretnija vremena

Osijek (IKA)

Pretposljednji molitveni susret u Svjetskoj molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana 2019. godine održan je 24. siječnja u hramu Uspenja Presvete Bogorodice Srpske pravoslavne Crkve u Osijeku gdje je večernje bogoslužje predvodio arhijerejski namjesnik i osječki paroh protojerej Aleksandar Đuranović.

Večernje bogoslužje, po pravoslavnoj istočnoj tradiciji, uz odgovaranje (pjevanje, govorenje) molitava animirao je Hor (Zbor) Prepodobne Majke Angeline uz sudjelovanje preč. jereja Siniše Mićanovića, paroha budimačkog. Okupljeni u molitvi su zajedno molili Oče naš.

„Objedinjeni vjerom u Isusa Krista, okupili smo se u ljubavi njegovoj da zajedno u jedinstvu različitosti proslavimo ime Božje i pokažemo da smo kao ljudi i vjernici bliski jedni drugima, ne hladnokrvni prolaznici, već zagrijanih srca istinski sljedbenici i učenici Kristovi. Pred kraj Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u kojoj smo svjedočili zajedničku vjeru u istog Spasitelja koji ‘sebe dade za nas’, izražavali smo jedni drugima poštovanje, dijelili smo radosti i nade, poteškoće i probleme zajednica koje predvodimo. Kroz sve ove susrete izražavali smo uvjerenje kako ni jedna strategija, usmjerena protiv drugoga čovjeka, naroda ili Crkve, ne može biti uspješna jer nije u skladu s Božjom promisli za čovjeka i njegovu pobjedu nad zlom i smrću, ostvarenoj u Kristovoj ljubavi na križu. Sjetili smo se, ali možda namjerno nismo, inzistirali na spominjanju teških stradanja srpskog, hrvatskog te drugih naroda i građana Hrvatske u nedavnim ratnim događanjima, progonima i ubijanjima uzrokovanih mržnjom. Vjerujem da smo kroz ove susrete postali svjesni da međusobnim optuživanjem, manipuliranjem povijesnom istinom, interpretacijom ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vrijeđanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenici prošlosti i gubitnici u sadašnjosti. Uvjeren sam da duboko žalimo za svakim nedužnim životom, bilo kojeg naroda, vjere ili političkog opredjeljenja iz naše nedavne prošlosti, te svjedočimo da sve zlo i nepravde nanesene ‘nadmoćno pobjeđujemo u Kristu i sa Kristom’. Polazište našeg pastirskog djelovanja u hrvatskom društvu jest čvrsto uvjerenje da nas je Bog ‘pomirio u Kristu i povjerio nam službu pomirenja’“, rekao je protojerej Đuranović. Potaknuo je na molitvu „da se na nama ostvare riječi Gospodnje: ‘Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan’, da svojim praštanjem budemo veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo, te bez osvetničkih misli i osjećaja mržnje u čistom pamćenju čuvamo uspomenu na naše nedužne žrtve, cijelimo ranjene duše, promičemo povjerenje i razumijevanje među pojedincima i narodima i na taj način evanđeoskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u Republici Hrvatskoj za svakog čovjeka“. „’Neka Gospod blagoslovi naša bratska osjećanja, dobronamjerne misli i iskrene namjere’, riječi su i zajedničke izjave nedavno održanog sastanka biskupa i episkopa u Požegi, što je veliki iskorak naprijed i nada da nam dolaze bolja i sretnija vremena“, poručio je protojerej Đuranović.

Predstavnik Katoličke Crkve preč. Ivan Jurić istaknuo je: „Mi ne smijemo i ne možemo dopustiti da nas bilo što razdvoji od Isusa Krista i ne trebamo komentirati bilo kakvu sablazan. Nas sada okuplja ono što nam je zajedničko, a toga je mnoštvo, daleko veći postotak od onoga što nas razdvaja. U ovoj molitvenoj osmini ili našem molitvenom hodu po kršćanskim crkvama, mi se pokušavamo probiti kroz površinu Crkve, kroz ljudsko do božanskog i iz toga crpsti božanske snage za svoj rad i život“.

U petom ekumenskom hodu molitvom su sudjelovali predsjednik Ekumenske koordinacije Osječke regije i član Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. Antun Japundžić, članovi Ekumenske koordinacije Ivan Jurić (župnik župe Preslavnog Imena Marijina i dekan Istočnog osječkog dekanata) te Marija Krivić, predstavnica Katoličke laičke zajednice „Molitva i Riječ“, zatim svećenici fra Josip Vukoja, OFM (župni vikar katoličke župe Svete obitelji) i vlč. Danijel Tigandžin, bogoslov KBF-a u Đakovu Robert Erk i redovnice družba milosrdnih sestara sv. Križa te milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

Posljednja ekumenska večer, uz geslo „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16,20b), u Osijeku će biti održana u petak 25. siječnja u 19 sati u Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi (Š. Petefija 76, Retfala).