Budi dio naše mreže
Izbornik

Provincijski sabor o temi „Kakve salezijance trebaju mladi današnjice?“

Plitvice (IKA)

Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca započela je na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja u Pastoralnom centru na Plitvicama svoj 17. provincijalni sabor.

Salezijanci tri dana razmišljaju na temu „Kakve salezijance trebaju mladi današnjice?“. U pripremi Sabora sudjelovale su sve mjesne zajednice, ali i mladi koji su dali doprinos za tri područja: „Prioritet poslanja s mladima“, „Profil salezijanca danas“ i „Zajedničko poslanje salezijanaca i laika“. Potaknuti pozitivnim ostvarenjima u radu s mladima, ali i izazovima koji obilježavaju salezijanski rad i karizmu u današnjem vremenu, sabornici žele dati svoj doprinos hodu u novom vremenu, kao i doprinos 28. općem saboru Družbe.

Sabor je otvorio provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo. Među gostima koji su uputili riječi pozdrava sabornicima bila je s. Mojca Šimenc, provincijalka sestara KMP.

Posebno je zahvalila za sve što salezijanci čine za sestre i poželjela da rad Sabora bude blagoslovljen od Gospodina.

Pozdrave je uputila i predstavnica salezijanaca suradnika Antonija Marasović, rekavši: „Hvala što nas podržavate, i onda kada napravimo krivi korak i što ne odustajete od nas. I mi promišljamo kakve salezijance suradnike treba današnje vrijeme. Vidimo da je došlo vrijeme promjena i čišćenja. Razmišljamo o identitetu suradnika. Potrebno nam je vaše praćenje i vodstvo, posebno duhovno“.

Predstavnica Udruženja Marije Pomoćnice Kristina Perić ohrabrila je sabornike: „Dragi sabornici, Udruženje vas prati svojim molitvama i želi blagoslov u poslu“.

Uime Pokreta salezijanske mladeži sabor su pozdravili predstavnici Viktorija Kalić i Ivan Linardić koji je u svom govoru istaknuo da su mladi u velikom traženju, ali u oratorijima i salezijanskim prisutnostima rade zajedno sa salezijancima i za plodonosan rad potrebna je pomoć salezijanaca i zajedništvo.

Nakon svečanog početka Sabora, sabornici su nastavili radno.

Na Saboru sudjeluje 26 braće, a regulator Sabora je don Damir Stojić.