Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva nedjelja došašća u osječkoj župi sa zborom iz Drinovaca

Osijek (IKA)

U retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku prve nedjelje došašća, 27. studenog, na jutarnjem euharistijskom slavlju gostovao je župni Zbor sv. Mihovila, ark., iz istoimene župe u Drinovcima (općina Grude u Bosni i Hercegovini) i župnik fra Josip Mioč.

Gostujući zbor predvodio je liturgijsko pjevanje uz ravnanje i orguljsku pratnju Brigite Barić, dok je Mješoviti zbor retfalačke župe s dirigentom Ivanom Bošnjakom bio pratnja te je crkva orila raspjevanošću i svečanošću. Misno slavlje predvodio je fra Josip Mioč uz suslavlje retfalačkih župnika i župnog vikara vlč. Ivana Jurića i vlč. Florijana Zagorščaka. Prije mise upaljena je prva adventska svijeća uz čitanje duhovnog poticaja te riječi dobrodošlice župnika Jurića.

„Na početku bilo kojega rada puta ili projekta čovjek se svjesno ili nesvjesno zagleda i zamišlja na cilju. Nije važno pitanje kako nešto započeti, nego kako to dovršiti. Pitanja o početku, ciljevima, završetku i plodovima moramo sebi postaviti i na početku ovoga došašća, vremena kojega nam Crkva daruje kao najbolji način pripreme za rođendan našeg Spasitelja. Došašće nas ozbiljno upozorava i na Isusov drugi dolazak kada će Sin čovječji doći iznova u slavi. Današnji odlomak evanđelja (Mt 24, 37-44) upozorava nas baš na taj dolazak koji se događa iznenada bez najave i priprave, bez velikih znakova. Zato valja biti spreman za taj dolazak i živjeti tako da ga se spremno dočeka. (…) Budnost i pripravnost se očituje i kroz poniranje u vlastitu nutrinu. Samo čovjek koji je zaronio u nutrinu života zna njegov istinski smisao i vrijednost“, kazao je propovjednik Mioč te uz primjere uputio kako je došašće vrijeme „dubina“, vrijeme ljudskosti i blizine čovjeka s čovjekom i čovjeka s Bogom.

Na kraju mise župnik Jurić zahvalio je za dolazak drinovačkim župljanima i župniku, kazavši kako ga s hercegovačkim mjestom povezuju njegovi bivši donjogradski župljani potekli iz drinovačkoga zavičaja, ali i Gospa međugorska te je višegodišnje prijateljstvo urodilo pohodom Osijeku. Naime, gosti su prethodnoga dana (26. studenog) posjetili Vukovar i u Osijeku su u župi Preslavna Imena Marijina sudjelovali u večernjoj misi te predstavili monografiju „Drinovci – na dlanu ruke Njegove“ tiskanu uz 151. obljetnicu postojanja župe u Drinovcima (utemeljenu 1871.) u Hercegovini odakle je potekao i hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić. Susret Retfalčana s Drinovčanima zavičajnicima i iseljenima u Osijek protekao je u radosnom raspoloženju, a na kraju mise, poslije darivanja i otpusnog blagoslova, zborovi su skupa poveli pjevanje skladbe „Ponosna moja je zemlja, Hercegovina“. Gosti su pozvali domaćine u uzvratni posjet, a zajedništvo je nastavljeno gostoprimstvom uz trpezu i pjesmom.