Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva obljetnica smrti vlč. Pavla Kunšteka

Sveti Martin pod Okićem (IKA)

Na obljetnicu smrti dugogodišnjega svetomartinskog župnika Pavla Kunšteka koji je preminuo 24. lipnja 2021. godine a pokopan dva dana kasnije na svetomartinskom groblju, koncelebriranu misu zadušnicu predvodio je 25. lipnja u kapeli Sv. Roka na Galgovu pokojnikov prijatelj od sjemenišnih dana vlč. Josip Vnučec.

Na misi su se okupili vjernici Župe Sv. Martina pod Okićem, okolnih župa, rodbina i prijatelji pokojnog svećenika Kunšteka. Obilježavanje obljetnice smrti počelo je okupljanjem vjernika uz njegov grob na svetomartinskom groblju gdje je domaći župnik Siniša Hegedušić predvodio molitvu za dušu pokojnog subrata. Pjevanje su predvodili članovi mješovitoga vokalnog ansambla „Komin“.

Na misi je propovijedao domaći sin rektor kapele Corpus Domini iz Zagreba vlč. Vlado Razum, te se prisjetio svojih susreta s vlč. Kunštekom s kojim je dugo godina prijateljevao.

Nakon mise slijedilo je predstavljanje knjige „Naš Pavel“, koja na 160 stranica. Osim životopisa i prikaza pastoralnog rada pokojnog svećenika Kunšteka donosi i brojna sjedočanstva ljudi s kojima je bio povezan. Knjigu s mnogim fotografijama koje su vezane uz pastoralni rad nekadašnjeg svetomartinskog župnika predstavio je vjeroučitelj Radovan Librić, ravnatelj Gornjogradske gimnazije, koji je i urednik knjige a nekadašnji vjeroučitelj svetomartinske škole.

Vjeroučitelj Librić naglasio je brojne pastoralne i kulturne inicijative koje su ostvarene u doba župnika Kunšteka. Mnogi događaji dogodli su se upravo u svetomartinskoj župi, na rubu grada Samobora, zahvaljujući župniku Kunšteku.

Predgovor knjizi napisao je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren,  a s Pavlom nekadašnji subrat u dekanatu. Mons. Koren je između ostalog napisao: „Ulagao je naš Pavel u zajedništvo, želeći da budemo zajedno i za jedno. Ako nešto nedostaje rodu mome i tvome, onda je to zajedništvo, a Pavao nas je rado sabirao i uvijek iznova vodio k njemu, Isusu Kristu…“

Predstavljanje knjige pratio je i zamjenik gradonačelnice grada Samobora Petar Burić, kojem su urednici knjige zahvalili za pomoć oko toga projekta ostvarenog na radost svih onih koji su voljeli svoga svećenika nekadašnjeg župnika svetomartinskoga.

Zajedništvo svih okupljenih nastavilo se i uz agape koji je priredilo uredništvo knjige s brojnim donatorima, rodbinom i prijateljima svećenika Kunšteka.