Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Prva procesija ulicama remetske župe nakon 84 godine

Zagreb (IKA)

Nakon euharistijskoga slavlja blagdana Male Gospe uz crkvu Uznesenja BDM u Remetama, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je i procesiju u kojoj je ulicama remetske župe nošen čudotvorni kip Gospe Remetske. U procesiji je, prema procjeni župnika o. Antonija Marija Čirka i njegovih suradnika, sudjelovalo više od sedam i pol tisuća vjernika Remeta i Zagreba.

Procesija je, nakon misnoga slavlja, krenula s prostora crkve na otvorenom ulicama župe, a kip su nosile djevojke i mladići u narodnim nošnjama. Brojni su vjernici svoje kuće okitili tradicijskim ukrasima i cvijećem te se priključivali molitvi i pjesmi. Kip je na kraju svečano unesen u remetsku crkvu gdje je biskup Šaško izmolio završnu molitvu i poručio: “Zastali smo ovdje da bismo se sjetili da smo stvoreni na Božju sliku i da nam je Gospodin podario ljepotu neba koju nosimo. Krista smo zaodjenuli i gledamo Marijin lik, ojačani u pozivu da mi u svijetu odražavamo Kristov lik i prenosimo Marijin osmijeh Neba zemlji. Molimo i sada, kao što smo molili i na ulicama iznad našega glavnog grada, za sve one koji ne vide Božju prisutnost u svome životu, da im mi budemo odsjaj Božjega lica po dostojanstvu koje nam je dano.”

U izjavi za katoličke medije, o. Čirko je ponajprije zahvalio Bogu na ovome povijesnom događaju: “Na blagdan Rođenja BDM ispratili smo lik Gospe Remetske koji je 23. kolovoza skinut s glavnog oltara budući da je počela njegova obnova. Uskoro će započeti i cjelovita obnova svetišta i u tom smislu svetište će biti zatvoreno. Zato smo Gospin lik morali staviti na sigurno, na čuvanje. Danas je, na neki način, bio svojevrsni oproštaj od Nje, ali ne zaista, jer Marija uvijek ostaje u našim srcima i poruka Zagovornice Hrvatske i poruka Ljekarnice nebeske itekako ozdravlja, bez obzira vidimo li mi ili ne njezin lik.”

Govoreći o tome hoće li ovakva procesija postati tradicionalna, o. Čirko je podsjetio da se ne zna koliko će svetište biti zatvoreno. “Ali, ako Bog da, planiramo kada se svetište bude ponovno otvorilo, jedan lijepi svečani ulaz i postavljanje slike Gospe Remetske. A kada će to biti, ne znam. Sve u Božje ruke!” Ističući pak zaista veliki broj vjernika, njih oko sedam i pol tisuća, koji su sudjelovali i na misnom slavlju i u procesiji, o. Čirko je naglasio očitu žeđ vjernika da u svoje srce primi majčinsku poruku nježnosti: “Vidjeli ste i sami koliko je ta procesija s upaljenim svijećama bila veličanstvena. Zaista je taj hod bio hod molitve i to naš hod s Blaženom Djevicom Marijom prema Isusu.”

Posljednja procesija ulicama remetske župe održana je davne 1937. godine, a nastavak je onemogućio ponajprije Drugi svjetski rat, a potom i komunistički režim.