Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva sjednica Odbora za proslavu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije

Požega (IKA)

U Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi 3. studenoga održana je prva sjednica Odbora za proslavu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije, u radu koje je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević.

Članovi Odbora su: prepošt požeškoga Stolnog kaptola Ivica Žuljević; predstojnik Ureda za gradnju i kulturna dobra i župnik Župe Bezgrešnog začeća BDM u Novoj Gradiški Mario Sanić, biskupijski ekonom i župnik u Stražemanu Robert Mokri, župnik Župe sv. Terezije Avilske u Požegi te katedralni orguljaš i zborovođa Mario Večerić, upravitelj Pastoralnog centra Robert Kupčak, i povjerenik za medije Marijan Pavelić.

Pozdravljajući članove Odbora biskup je podsjetio da je na sjednici Prezbiterskog vijeća minulog 25. listopada, među ostalim, donesen zaključak da se osnuje Odbor na čelu s Ivicom Žuljevićem koji će oblikovati, a potom zajedno sa suradnicima ostvarivati programe proslave 25. obljetnice osnutka i uspostave biskupije. Kazao je kako je na prvoj sjednici Odbora zadatak njegovih članova da među sobom raspodijele dužnosti, te je predložio, a članovi Odbora usvojili da se za tajnika Odbora izabere Robert Kupčak, upravitelj Pastoralnog centra, koji bi zajedno s predsjednikom Odbora trebao koordinirati rad Odbora.

Članovi Odbora su zatim zajedno s biskupom promislili o mogućim programima 25. obljetnice biskupije koji, kako je kazao biskup, trebaju imati prvenstveno radni karakter, a završit će na slavljenički način. U oblikovanju spomenutih programa nemalo značenje ima započeti sinodalni proces kojim će se kroz sinodsko savjetovanje provjeriti koliko je u biskupiji tijekom njezinih 25 godina zaživio sinodalni duh, kako bi napose vjernici laici porasli u svijesti suodgovornosti za poslanje koje im je krštenjem u Crkvi povjereno.

U tom smislu biskup je istaknuo da je važna sastavnica Odbora i biskupijsko Povjerenstvo za sinodsko savjetovanje s kojim je potrebno zajednički promišljati o pojedinim dimenzijama i programima proslave obljetnice biskupije.

Budući da je sinodski hod na razini mjesnih Crkava odlukom Tajništva biskupske sinode u Rimu produžen do jeseni 2022. ono se poklapa s programima proslave 25. obljetnice biskupije. Dogovoreno je da se sinodsko savjetovanje koje će obuhvatiti pojedine skupine vjernika na biskupijskoj i župnim razinama u njegovoj slavljeničkoj dimenziji poveže s marijanskim hodočašćima tijekom ljetnih mjeseci diljem biskupije. To će ujedno biti priprava za središnje biskupijsko slavlje 24. rujna 2022. na tradicionalnom Biskupijskom danu kada će se u Požegi, sjedištu biskupije, okupiti ponajprije svi oni koji imaju određene službe i poslanje u župama te oni koji su sudjelovali u sinodskom savjetovanju, i drugi vjernici.

Promišljajući o programu koji bi Odbor trebao ostvariti prigodom 25. obljetnice Požeške biskupije oblikovane su u okviru Odbora četiri radne skupine: Radna skupina za povijesno-kulturna pitanja, voditelj Ivica Žuljević; Radna skupina za pastoralna i liturgijska pitanja, voditelj Robert Kupčak; Radna skupina za medijska i tiskovna pitanja, Marijan Pavelić i Radna skupina za tehničko-organizacijska pitanja, voditelj Robert Mokri. Voditelji pojedine radne skupine dobili su zadatak izraditi prijedlog programa u svom djelokrugu, o čemu će izvijestiti na sljedećoj sjednici Odbora, 15. studenoga.