Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici otvorene prve jaslice na hrvatskom jeziku u Srbiji

Subotica (IKA)

U Subotici su u četvrtak 1. listopada počele raditi prve jaslice s odgojem na hrvatskom jeziku Marija Petković – Biser“.

Jaslice se nalaze u objektu crkve, odnosno Župe Marije Majke Crkve u subotičkom predgrađu Aleksandrovo. U Hrvatskom nacionalnom vijeću, koje je vodilo projekt utemeljenja jaslica, dobivanja suglasnosti i animiranja za financijsku potporu, kažu da je to plod djelovanja više institucija i pojedinaca u gradu Subotici i u Hrvatskoj, te kako će time biti kompletiran sustav obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji.

„Ovo je veliki dan za nas jer je danas 18 mališana krenulo u prve jaslice u kojima je odgoj osiguran na hrvatskom jeziku u Srbiji. Prije 12 godina postojala je slična inicijativa koja nije realizirana. Prošle godine započeta je nova, s potpisima roditelja i podrškom župnika Župe Marije Majke Crkve vlč. Marinka Stantića. Iako smo znali da vjerojatnoća nije velika i da ćemo naići na brojne poteškoće, vjerovali smo da zajedničkim snagama možemo uspjeti, što danas ovdje i svjedočimo. Put nije bio lagan, ali smo još jednim projektom dokazali kako interesi više strana i zajedničko djelovanje rezultiraju uspjehom“, kazala je prigodom početka rada jaslica predsjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

„Hrvatsko nacionalno vijeće je imalo cilj napraviti cjeloviti i na zadovoljstvo roditelja i djece kvalitetan sustav obrazovanja – od jaslica do visokoškolskog lektorata, kao bazu za buduće obrazovanje. Crkva je prepoznala mogućnost da okuplja mlade i u duhu vjere odgaja djecu, subotička Predškolska ustanova ‚Naša radost‘ imala je potrebu za smještajem jasličkih skupina, roditelji su imali veliku želju da svoju djecu odgajaju na kvalitetan način, a sve to je prepoznao i Grad Subotica koji je dao svoju svesrdnu podršku i Zagrebačka županija koja je uložila 25 tisuća eura u adaptaciju prostora jaslica. Zajedničkim djelovanjem i ovog puta smo dokazali da možemo činiti velike stvari“, dodala je Vojnić.

Kazala je da je dugoročan cilj da jaslice s odgojem na hrvatskom budu dostupne u više mjesta u kojima žive Hrvati, navodeći da je 2019. godine postojao jedan pokušaj da se to učini u Monoštoru, koji nije uspio, te izražavajući nadu da će se to vremenom moći ostvariti.

Župnik Marinko Stantić godinama se ističe u hrvatskoj zajednici u Bačkoj organiziranjem i realiziranjem programa i projekata za djecu i mlade. „Samim svojim opredjeljenjem da budem svećenik preuzeo sam sve ono što svećeništvo nosi, a tu spada i pastoral i angažiranje oko djece i mladih, s kojima sam počeo intenzivnije raditi po povratku s postdiplomskih studija. Ovo je nastavak toga angažmana“, kaže Stantić.

Jaslice koje su osposobljene za rad bit će narednih nekoliko dana dodatno opremljene, te svečano otvorene u nazočnosti predstavnika institucija koje su pomogle njihovo formiranje.

Prvi vrtić nakon 2. svjetskog rata u Srbiji u kojem je obrazovanje započelo na hrvatskom jeziku otvoren je i blagoslovljen također u crkvenom objektu u Subotici. Bilo je to prije 19 godina, 18. listopada 2001., kad je u okviru samostana časnih sestara Kćeri milosrđa Trećeg reda sv. Franje u Skerlićevoj ulici započeo s radom vrtić koji također nosi ime hrvatske blaženice – „Marija Petković – Sunčica“.