Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi broj „Zvonika“ u 2021. godini

Subotica (IKA)

Početkom veljače do čitatelja je stigao prvi broj ovogodišnjega „Zvonika“, katoličkog lista Subotičke biskupije, čiji je nakladnik subotičko Katoličko društvo „Ivan Antunović“.

„Očinskim srcem“ u novu godinu, naslov je urednika Vinka Cvijina, u kojem, među ostalim, predstavlja nove urednike rubrika Anu Hodak (Meditacija), Dražena Skenderovića (Godina sv. Josipa – koja je i tema ovog broja) i Marka Tucakova (Događanja iz Subotičke biskupije), te zahvaljuje dosadašnjima: Mariju Brkiću, Jeleni Zečević i Dariju Martonu.

U prvoj meditaciji, Ana Hodak je napisala: „Poruka evanđelja je poruka o preuzimanju rizika. Isus traži da ljubimo i svoje neprijatelje, da činimo dobro i onima koji nas mrze. Dakle, na početku još jedne nove godine razmišljanje o promjeni treba ići u tome smjeru, ne da napustim one koji su me povrijedili, jer moram biti ‘novi ja’, nego da ih i dalje ljubim i činim im dobro, jer ću tako biti ‘novi ja’“.

Događanja iz Subotičke biskupije donose vijest o imenovanju novoga Zbora savjetnika subotičkoga biskupa, te izvatke iz nekoliko njegovih okružnica. U članku „Praktične upute za ‘davanje lemozine’”, kojim Dragan Muharem nastavlja izlaganje o Euharistijskoj službi u kanonu mise piše: „S jedne je strane Crkva potrebita materijalne podrške svojih vjernika, a s druge strane, davanje milostinje je sa strane vjernika znak njihove kršćanske ljubavi i solidarnosti. Ali se u tome može i pretjerati. Kao prvo, valja sačuvati dostojanstvo bogoslužja. Ne treba se previše naglašavati za vrijeme bogoslužja prikupljanje darova, prema onome da ‘ne treba znati ljevica što čini desnica’. Vjernicima se može jednostavno pojasniti smisao sabirne akcije, npr. za sjemenište ili već što drugo, ali to ne bi smjelo ići nauštrb redovite homilije”. Intervju prigodom spomendana sv. Franje Saleškoga, zaštitnika katoličkih novinara, s isusovcem Árpádom Horváthom, na službi u Budimpešti a podrijetlom iz Subotice, vodio je Marko Tucakov. O „žutilu“ u crkvenim medijima, sugovornik je kazao: „Nažalost, postoje crkveni mediji koji izviru gotovo isključivo na tami, grijesima i negativima. Postoje i oni koji šire sve vrste teorija zavjere, poput one o papi Franji. Sve te lažne crkvene tabloide koji šire neistinite, vijesti vole naglasiti koliko su konzervativni te da su samo oni pravi katolici. Takav se katolički portal, primjerice, ovdje u Mađarskoj, morao riješiti katoličkog pridjeva u naslovu, očito zato što je crkveno vodstvo razgovaralo s njima i smatrali su da su njihovi ispadi neprihvatljivi”. U „Moralnom kutku“ Ivica Čatić se, u prigodi događaja koji su zadesili hrvatske krajeve tijekom i nakon potresa, pita u naslovu članka „Što su Bogu zgriješili?“! „I kod nas su se temelji božanskog reda izopačili, sve je izokrenuto. Ne branim nositelje vlasti – ako ne valjaju, onda smo im mi to dopustili. Ako nam valjaju, a stanje je u posvemašnjem izopačenju, onda smo jednaki kao i oni. Sveto pismo nas uči da u općem izopačenju svatko od nas treba gledati svoj doprinos, priznati ga i odlučiti krenuti drugim pravcem (obraćenje!)… Nitko ne može svoju odgovornost prebaciti na drugoga”, kaže Čatić. Maja Pavlov, psihoterapeutistica, u članku „U ulozi oca“, između ostaloga ističe: „Mnogi očevi bivaju emocionalno udaljeni, jer u usporedbi sa svojim suprugama, jednostavno nisu obučeni za roditeljstvo i često se boje svojega neznanja. S druge strane, ponekada nesvjesno zauzimaju sporedne pozicije, jer njihovim ženama to više odgovara. Relativni dobitci ili gubitci takvog očinstva ovise s druge strane i o tomu ohrabruje li i cijeni li takav otac djetetovu majku ili ne“.

Još čak dvanaest rubrika i toliko njihovih urednika obogaćuje novi Zvonik, koji se može dobiti u svim župama u Bačkoj, a mogu ga dobiti i pretplatnici u Hrvatskoj.

Ključne riječi:
Zvonik