Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi dan trodnevnice i susret obitelji Samoborsko-okićkog dekanata u Samoboru

Samobor (IKA)

Misom koju je u župnoj crkvi Sv. Anastazije u Samoboru, u nedjelju 12. siječnja, predslavio župni vikar vlč. Kristijan Tušek, započela je trodnevna duhovna priprema za proslavu svetkovine župne zaštitnice sv. Anastazije.

Uz domaćeg đakona vlč. Petra Galekovića u slavlju je sudjelovao i trajni đakon Zagrebačke nadbiskupije i povjerenik za pastoral sportaša Marijan Spehnjak koji je bio propovjednik prvog dana trodnevnice, te nakon mise zajedno sa svojom suprugom izrekao svjedočanstvo obiteljskog i bračnog života za okupljene supružnike koji su se okupili na svom mjesečnom susretu obitelji Samoborsko-okićkog dekanata.

U svojoj homiliji, stavljajući Isusovo krštenje u kontekst njegova križa i uskrsnuća, Spehnjak je naglasio kako je Krist već u trenutku krštenja prihvatio ulogu Sluge Jahvina o kojemu piše prorok Izaija te nagovijestio i sve događaje navedene u Djelima apostolskim koja svjedoče kako je on prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao. Naglašavajući nadalje važnost krštenja, propovjednik je pozvao sve okupljene na promišljanje o smislu, značenju i važnosti vlastitog krštenja koje ne donosi sa sobom samo dostojanstvo djeteta Božjeg nego i poziv novoga rođenja iz krštenja, što na koncu znači – zaključio je propovjednik – napraviti temeljnu odluku i opredjeljenje za Isusa mijenjajući i oblikujući svoj život po Njegovoj riječi.

Nakon euharistijskog slavlja održan je mjesečni susret za obitelji Samoborsko-okićkog dekanta. Đakon Spehnjak i njegova supruga Snježana izrekli su prigodno svjedočanstvo svoga bračnog i obiteljskog života ohrabrujući okupljene supružnike na putu izgradnje zajedništva koje u sebi sadrži i međusobne razlike, previranja, nužnost komunikacije, otvorenosti, dijaloga kao i svakodnevnog podsjećanja na važnost malih, jednostavnih znakova međusobne ljubavi. Supružnici Spehnjak ukazali su također na nužnost molitve koja učvršćuje obiteljski život, te pozvali sve okupljene da ne zaborave moliti jedni za druge – za supruga / suprugu, djecu, cijelu obitelj. Za vrijeme susreta supružnika u župnoj crkvi, oni najmanji, djeca i mladi, u prostorima vjeronaučne dvorane međusobno su se upoznavali i družili kroz prigodne radionice i igraonice.