Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi pohod nadbiskupa Uzinića župi Kraljevica

Kraljevica (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pohodio je na četvrtu korizmenu nedjelju, 14. ožujka, Župu sv. Nikole biskupa u Kraljevici.

U najstarijem svetištu sv. Nikole na ovoj strani Jadrana pozdravnu riječ mons. Uziniću uime župljana uputio je Zdravko Topalović. Riječki nadbiskup koadjutor misu je služio u suslavlju sa župnikom Đulianom Trdićem i svećenikom Mostarsko-duvanjske biskupije don Petrom Filipovićem.

U propovijedi nadahnutoj liturgijom dana ( 2Ljet 36,14-16.19-23; Ps 137,1-8; Ef 2,4-10; Iv 3,14-21) istaknuo je da je temeljna Božja poruka – poruka spasenja. Vrhunac te poruke dogodio se u osobi Isusa iz Nazareta koji, kako svjedoče zapisi u Svetom pismu, nije došao suditi, nego spasiti svijet. Istovremeno s ovom Božjom porukom, porukom spasenja, odvijala se druga povijest – povijest grijeha i našeg odbacivanja Božje ljubavi. Ljudska povijest sastoji se od trajnih Božjih ponuda ljubavi na jednoj strani i neprestanog odbacivanja te Božje ljubavi od strane ljudi. Taj odnos Boga koji čovjeku pruža ljubav, a koju čovjek odbacuje, no unatoč tome Bog mu oprašta, vrlo slikovito prikazana je u prvom čitanju (2Ljet 36, 14-16), rekao je mons. Uzinić.

Tu je sliku nadopunio Pavao u poslanici Efežanima u kojoj je naglasio Božje milosrđe i Božju dobrostivost prema nama. Božje milosrđe i dobrohotnost za starozavjetnog čovjeka očitovala se kroz primjer poganina i zato ne smijemo  odbacivati dobre poticaje koji dolaze od onih koji nisu vjernici, rekao je propovjednik.

Obje povijesti, povijest Božje ljubavi prema nama i povijest grijeha i odbijanja Boga, imale su svoj vrhunac u onome za što se pripravljamo u korizmi – vazmenom otajstvu Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Vrhunac je to i najveći domet kojim je Bog pokazao koliko nas ljubi. U kontekstu današnjeg vremena mons. Uzinić je kazao kako se i dalje svakodnevno susrećemo s odbacivanjem Boga. Čini nam se da je povijest ostala ista. Ljudi su se i nakon Isusova uskrsnuća nastavili mrziti i ubijati, a postoje i oni koji pandemiju koronavirusa gledaju kao Božju kaznu ljudima za odbacivanje Krista.

Međutim, dogodila se promjena i Božji odgovor na čovjekova pitanja. Taj odgovor nalazi se u osobi Isusa Krista i našem odgovoru Bogu na Njegovu ljubav. Svojom smrti na križu i uskrsnućem Bog je zauvijek rekao da je uz čovjeka. On nas ljubi bez obzira na naše grijehe i odbijanje Božje ljubavi. Dao nam je slobodu govoriti “NE”, ali i sposobnost taj ‘ne’ pretvoriti u “DA”. Dao nam je sposobnost obratiti se i biti zauvijek uz Boga. Veliko je to otajstvo i neshvatljiva privilegija, kazao je propovjednik.

Zaključujući propovijed poručio je kako se naše prihvaćanje Božje ljubavi ne smije dogoditi samo na razini riječi, nego djelima moramo pokazati pripadnost Kristu. Ne možemo reći da smo vjernici, a vjeru ne živjeti. Bog od nas traži drugačiji odgovor vjere, odnosno da ono što ispovijedamo doista i živimo, poručio je mons. Uzinić.

Na kraju mise zahvalnu riječ za pohod župi Kraljevica nadbiskupu koadjutoru uputio je župnik Trdić, a prigodan dar uručila obitelj Topalović. Uz ograničen broj vjernika zbog važećih epidemioloških mjera, na misi je bio i  gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić s obitelji.