Budi dio naše mreže
Izbornik

U četvrtak 10. prosinca prvi rođendan Fakulteta hrvatskih studija

Zagreb (IKA)

Senat Sveučilišta u Zagrebu proglasio je 10. prosinca 2019., na međunarodni Dan ljudskih prava i spomendan smrti prvoga hrvatskoga Predsjednika, osnivanje novoga Fakulteta hrvatskih studija (FHS). Imenovao je dekana i članove Fakultetskoga vijeća. Uz svesrdnu potporu sastavnica, sveučilišni odjel postao je fakultet, ravnopravna sastavnica najvećega i vodećega hrvatskoga sveučilišta, piše u priopćenju Fakulteta hrvatskih studija, koje potpisuje dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Fakultet, nastavlja se u priopćenju, u svojemu osnovnom poslanju ima za svrhu interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih za Republiku Hrvatsku, njezin narod i brojno hrvatsko iseljeništvo raspršeno diljem svijeta.

Uz povećanje broja studenata, na Fakultetu hrvatskih studija sve je više stalno zaposlenih osoba

Prva obljetnica Fakulteta po mnogo je čemu prepoznatljiva. To se ogleda u nekoliko čimbenika od kojih treba u prvom redu izdvojiti rekordan broj upisanih studenata. Uz studentski rast, Fakultet je bilježio i rast stalno zaposlenih osoba. Rast se ogledao i u prostornom širenju. Uz postojeću glavnu zgradu, Fakultet se  proširio u nove tri zgrade od kojih je jedna namijenjena radu Znanstvenoga zavoda. Novu zgradu dobio je novi i prepoznatljivi Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, koji je već ispunio svoja očekivanja s obzirom na broj upisanih studenata.

U okviru Fakulteta započeo je s radom Institut kralja Sedžonga, koji je prvi takav institut u Republici Hrvatskoj kao dio ugledne međunarodne mreže koja promiče korejsku kulturu i jezik u 76 zemalja diljem svijeta.

Fakultet prihvaća povijesnu zadaću današnjih izazova, mogućnosti i odgovornosti. U toj novoj zadaći studenti su glavni čimbenik ozračja na fakultetu. Potvrda kvalitetnoga rada sa studentima i ugodnoga ozračja očituje se u 8 Rektorovih nagrada i 30 Dekanovih nagrada i priznanja.

Dokumentarni film o Hrvatskim studijima „Korijeni za budućnost“ u četvrtak u 20.05 na HTV4

I u narednu godinu Fakultet kreće u akademskoj tradiciji Humboldtova sveučilišta koje označuje zajednicu studenata i nastavnika. Ta zajednica gradi se na skupnom istraživanju, poučavanju, uvažavanju i razmjeni mišljenja između nastavnika i studenata. Nit vodilju činile su i činit će predanost zajedničkom cilju, a to je kvaliteta, sklad i svijest te neprestano usavršavanje.

Dekan Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. sc. Pavo Barišić / Foto: pavobarisic.eu

“Na Dan Fakulteta hrvatskih studija, u četvrtak 10. prosinca s početkom u 20.05, Hrvatska radiotelevizija prikazat će u programu HTV4 dokumentarni film o Hrvatskim studijima Korijeni za budućnost. Redatelj filma je Jakov Sedlar, pisac scenarija Hrvoje Hitrec, tekstove čita Dragan Despot, a film je izrađen u produkciji Fakulteta hrvatskih studija”, istaknuo je u priopćenju dekan Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. sc. Pavo Barišić.