Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi susret zajednice volontera „Bartimej“

Varaždin (IKA)

U organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji održan je 15. veljače u Varaždinu prvi susret zajednice volontera „Bartimej“.

Susret je počeo molitvom koju je predvodio povjerenik vlč. Leonardo Šardi. Nakon međusobnoga upoznavanja vlč. Šardi ukratko je predstavio zajednicu „Bartimej”. Naime, nakon provedena tri projekta u kojima su mladi srednjoškolci bili senzibilizirani za rad s osobama s invaliditetom, nastala je želja za daljnjim povezivanjem i podrškom u smislu volontiranja u sklopu Povjerenstva, ali i u različitim udrugama osoba s invaliditetom. Članovi zajednice „Bartimej” bili bi, ustvari, volonteri Povjerenstva koji bi se prema svojim mogućnostima i volji uključivali u različite aktivnosti koje provodi Povjerenstvo.

Između ostalog, vlč. Šardi naglasio je: Kako bi zajednica mogla funkcionirati mora biti složna, kompaktna i svi bi se trebali oslovljavati sa „ti”. Ovaj susret jedan je od plodova projektnih tjedana koji su ostvareni s organizacijom „socioMovens” iz Dortmunda. Sama zajednica „Bartimej“, dobila je ime po slijepcu Bartimeju iz Markova evanđelja (Mk 10, 46-52) koji je bio izguran na rub društva i kojeg je društvo ušutkivalo kad je vapio za Isusom da mu se smiluje.

Danas, također, kao da osobe s invaliditetom smetaju našemu društvu. Naš cilj je da osobe s invaliditetom budu u središtu, njihovo mjesto nije negdje vani već su dio zajednice – i crkvene i društvene.

Nije nam važno kakav je tko jer je uvijek riječ o čovjeku, o osobi koja ima svoju vrijednost. Član zajednice „Bartimej“ može doista biti bilo tko. Ova zajednica omogućuje volontiranje u raznim udrugama i centrima i ovdje ste uvijek dobrodošli. Zajednica je član velike obitelji „socioMovensa” s ciljem da se Europi podari duša. Jedina obaveza članova ove zajednice je poštovati dostojanstvo ljudske osobe i uključiti se u rad zajednice prema svojim mogućnostima.“

Potom je profesor defektolog Ivana Peček održala radionice o načinu ophođenja s osobama oštećena vida, pozvavši sudionike da se uključe i u praktični dio radionice. Nakon toga održano je predavanje o tome kako pristupati osobama s intelektualnim teškoćama, uz naglasak na to kako je važno koristiti kratke i jasne rečenice te davati upute. Naime, bila je to ujedno priprema volontera za skori odlazak na Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagreb, u koji će biti uključene i osobe s invaliditetom s područja Varaždinske biskupije.

Suradnica Povjerenstva Anika Sačić govorila je o mjesečnom geslu „socioMovensa” pojasnivši kako voditelj te međunarodne udruge teolog Jakob Ohm svaki mjesec sastavlja tzv. geslo za pojedini mjesec i dostavlja im ga na prevođenje i objavljivanje na društvenim mrežama. Cilj je da se objavom gesla ostane u zajedništvu nakon projektnih tjedana. Zatim je i pobliže govorila o novom, godišnjem geslu koje je sastavio predsjednik „socioMovensa”, prelat Peter Klasvogt. Geslo je objavljeno pod nazivom „Vidimus“ pozivajući se na ulomak iz Matejeva evanđelja (Mt 25, 34-46): „Naime, kao Božji nasljedovatelji pozvani smo vidjeti one u potrebi oko nas i ne okrenuti pogled od onih koji su u potrebi. Potrebno je imati oči, ali i srce za onog u potrebi. Vidimo li uopće ljude u potrebi? Kao ‘socioMovens’, naučili smo bolje gledati.” Nadovezujući se na godišnje geslo, Sačić je istaknula i svoje iskustvo s onima koji traže pomoć na ulici. „Važno je dati, ali još je važnije i vidjeti osobu. Ako se onome u potrebi nešto daje, potrebno je to činiti s dozom humanosti i ljubavi”, zaključila je.

Nakon teoretskog dijela sudionici susreta odigrali su dvije igre kako bi se povezali. Potom su se uključili u kreativnu radionicu gdje su komadićima stakla popunjavali slike koje će biti dar pojedinim udrugama koje će se, u sklopu projekta „Bartimej”, posjetiti, objavljeno je na mrežnim stranicama Varaždinske biskupije. Uz razmjenu iskustava i ugodni razgovor susret je završen te će novi biti krajem ožujka na kojemu se očekuje sudjelovanje i novih volontera koji su željni darovati svoje vrijeme „najmanjima” te tako ispuniti Kristov zahtjev: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste” (Mt 25, 40).