Budi dio naše mreže
Izbornik

Pulska crkva Misericordia proslavila svoj dan

Pula (IKA)

Crkva Majke Božje od Milosrđa, koju u Puli zovu crkva Misericordia proslavila je u ponedjeljak 10. listopada 2022. obljetnicu ukazanja Majke Božje koje se na tom mjestu dogodilo na taj dan prije 639 godina, 1383., prema povijesnoj predaji zapisanoj u arhivu katedralne župe.

Svečanu misu predslavio je vicerektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater vlč. Jurica Manzoni.

Predslavitelj je na početku homilije napomenuo da se u Evanđelju dana, koje donosi prikaz susreta Blažene Djevice Marije i Elizabete, triput ponavlja riječ utroba. Citirao je papu Benedikta XVI. koji je prije više od dva desetljeća rekao da se nalazimo u postkršćanskom vremenu, sa svim obilježjima koje ono donosi. Istaknuo je sličnost hebrejskih riječi rehem što znači utroba i rahamim što znači milosrđe. Naglasio je potrebu uranjanja u Božju Riječ kao što se dijete nalazi u utrobi.

„Riječ o utrobi i o milosrđu želi kroz riječ Evanđelja ući u svakoga od nas“, naglasio je propovjednik. Istaknuo je nadalje radost susreta Marije i Elizabete, „onaj tko je doživio u svome životu iskustvo susreta s Bogom, s njegovom Riječi zna da je to savršena radost, koja ne dolazi od ovoga svijeta“. „Isus Krist se po naviještenoj Riječi može roditi u životu svakoga čovjeka“, rekao je, između ostalog, vlč. Manzoni.

Misu su suslavili katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj te vikar katedralne župe vlč. Leonard Škec.

Istoga dana ujutro, u suradnji s OŠ Centar, čije pročelje zatvara istočnu strane Trga Dante Alighieri, na koji sa sjeverne strane gleda pročelje crkve Misericordie, slavljena je svečana misa za početak nove školske godine.

Nakon večernje mise, u povodu obilježavanja Dana Misericordie, pulski arhitekt Anton Percan održao je u Čitaonici kluba umirovljenika predavanje o spomenicima, spomen-obilježjima i skulpturama na području Mjesnog odbora Stari grad, s osvrtom na povijest grada te na spomen-obilježja ostalih gradskih kvartova.

Crkva Gospe od Milosrđa je zavjetna crkva sagrađena nakon ukazanja Blažene Djevice Marije 1389. godine. Obnavljana je u razdoblju od 1447. do 1453. godine i zajedno s novim samostanom bila je predana redu augustinaca do 1780. godine. Uz crkvu je djelovao i augustinski hospicij od 1600. do 1814. godine. Crkva je stradala u požaru 1858. godine i odmah je potom obnovljena. Ponovno je obnavljana 1980. i 2015.

Crkva koja se nalazi u samoj starogradskoj jezgri, svojom bočnom stranom prati povijesnu ulicu iz rimskoga doba cardo maximo, a začelje crkve je neposredno uz jednu od najznačajnijih pješačkih zona u gradu, Ulicu Sergijevaca, rimsku decumano maximo, žilu kucavicu još u antičko doba; ta je crkva, dakle, ondje zamišljena i izgrađena kao „duhovno srce“ grada.

U prilog činjenici koliko je ta crkva bila značajna žiteljima grada Pule u prošlosti govori i podatak da je godine 1898. arhitekt Tomasi iz Trsta izradio projekt za izgradnju veće crkve Gospe od Milosrđa prema kojem je trebala izrasti u jedno velebno, nekoliko puta veće zdanje. No, zbog raznih teškoća izgrađeni su samo novi prezbiterij i sakristija, dok je ostatak crkve ostao stari.

Ulaz crkve gleda na povijesni Trg Dante Alighieri koji je s istočne strane omeđen najstarijom pulskom školom, koja je za potrebe školovanja djece tadašnjih djelatnika Austro ugarske mornarice izgrađena 1867. Godine 1947. u toj je je zgradi započela nastava Prve Hrvatske osnovne škole s četiri odjeljenja, uz koju je u istoj zgradi djelovala i Prva talijanska osnovna škola. U istoj zgradi danas djeluje OŠ Centar.

Nedaleko crkve Misericordie nalazilo se i prvo kazalište u Puli čiju je gradnju financirao Pietro Ciscutti.