Budi dio naše mreže
Izbornik

„Putevi i stranputice odgoja vjere u obitelji“

Vodice (IKA)

U programu susreta za roditelje pripravnike za sakramente sv. Ispovjedi i sv. Pričesti te sv. Krizme, župa Vodice organizirala je u kulturnom centru Vodice u petak 1. ožujka predkorizmeni susret za roditelje u sklopu kojeg je bilo i predavanje: „Putevi i stranputice odgoja vjere u obitelji“. Predavanje je održala prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, profesorica religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Odgoj djece u obitelji zahtjevan je proces i uvijek zahtijeva stalni rast i učenje roditelja i odgojitelja o odgojnom procesu kako bi sutra mogli bolje pomoći svojoj djeci u odgoju i rastu u vjeri, rekao je na početku tribine župnik don Franjo Glasnović.

Profesorica Garmaz u uvodu svog predavanja napomenula je što je to i kakav bi trebao biti kršćanski odgoj, navodeći riječi zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Sluge Božjega Franje Kuharića: „Odgoj treba stvoriti dobrog čovjeka da bude tako odgojen da uvijek bira dobro, a odbacuje zlo; da usvaja vrijednosti istine, pravednosti i dobrote prema svakom čovjeku. To treba biti odgoj srca i savjesti.“

U nastavku predavanja naznačila je puteve odgoja u vjeri kod djece u obitelji, naglašavajući pri tome važnost obiteljskog ozračja i okoline u kojem dijete doživljava i sebe i druge, pa tako i svoj život i rast u vjeri. Napomenula je važnost i ulogu roditelja koji najprije svojim životom i primjerom trebaju svjedočiti i živjeti ono što vjeruju.

Profesorica Garmaz je naglasila u odgoju „strpljivi realizam“ koji zahtijeva postupnost i stupnjeviti proces kojim treba ići malim koracima, donoseći sliku kako to rade majke, a kako očevi.

Govoreći o „Biblijskom odgoju“ postavila je pitanje: znaju li roditelji moliti s Biblijom te iznijela putove i stranputice koji u susretu s takvim odgojem mogu proizaći. Kroz biblijski odgoj naznačila je i mogućnost odgoja adolescenata.

Danas kada je kriza autoriteta i u Crkvi i u društvu, djeci i mladima treba ponuditi uzore kršćanskog života i poticati na iskustvo vjere. Roditelji trebaju djeci pokazati primjer međusobne ljubavi i poštovanja te moliti za njih, istaknula je prof. Garmaz.

Uz roditelje susretu i predavanju prisustvovali su djedovi i bake, vjeroučitelji, učitelji, odgojitelji i mladi koji vode skaute.

Ključne riječi:
Vodice