Budi dio naše mreže
Izbornik

Radna skupina će raspravljati o Rupnikovim mozaicima u Lurdu

Lurd (IKA)

Radna skupina će u travnju raspravljati o sudbini umjetnina kontroverznog isusovačkog umjetnika Marka Rupnika na pročelju bazilike u Lurdu, rekao je biskup Tarbesa i Lurda Jean-Marc Micas u petak 31. ožujka na kraju tamošnjeg redovitog zasjedanja Francuske biskupske konferencije. Savjetnici bi trebali pomoći biskupu u donošenju odluka, izvještava Kathpress.

Poznati slovenski svećenik i umjetnik Rupnik nedavno je diskreditiran zbog više optužbi za seksualno uznemiravanje i duhovničko zlostavljanje. Družba Isusova i Vatikan nametnuli su mu stegovne mjere, a sada se raspravlja i o Rupnikovim umjetninama.

Rupnik je u Lurdu dobio narudžbu za izradu mozaika na temu krunice za pročelje bazilike prigodom 150. obljetnice tamošnjih marijanskih ukazanja 2008. godine. Biskup Micas istaknuo je da je Lurd mjesto gdje mnoge žrtve zlostavljanja dolaze potražiti utjehu i ozdravljenje.

Osim samog biskupa i upravitelja svetišta, članovi radne skupine uključivat će barem jednu pogođenu osobu, stručnjaka za sakralnu umjetnost te psihoterapeuta. Odbor bi trebao raspravljati nepristrano i ne donositi ishitrene zaključke, obavijestio je biskup Micas.

Ključne riječi:
bazilika Lurd o. Marko Rupnik