Budi dio naše mreže
Izbornik

Radni sastanak o dušobrižništvu u MORH-u

Zagreb (IKA)

U Vojnom ordinarijatu u Zagrebu u utorak 11. prosinca, na inicijativu vojnog biskupa Jure Bogdana, održan je sastanak čija je tema bila sudjelovanje Vojnog ordinarijata u provedbi preustroja Oružanih snaga Republike Hrvatske, u dijelu koji se odnosi na dušobrižništvo katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga RH.

Uz biskupa Bogdana, sastanku su nazočili generalni vikar don Marko Medo, vojni kapelani s pomoćnicima, glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać i predstavnici Operativne i Personalne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga pukovnici Tihomir Novosel i Damir Šlat.

U uvodnom obraćanju biskup Bogdan izvijestio je o procesu preustroja Oružanih snaga RH. Kazao je da je cilj susreta upoznati se s dinamikom preustroja, pozicioniranjem vojnih kapelanija u sklopu postrojbi Oružanih snaga, a u svrhu provedbe dušobrižništva. Podsjetio je na dokumente na kojima se temelji djelovanje Vojnog ordinarijata u RH od njegova osnutka do danas. U postrojbama Oružanih snaga RH danas djeluju 22 vojne kapelanije u sklopu oformljenih Ureda vojnih kapelanija u kojima službu obnašaju vojni kapelani i njihovi pomoćnici.

Glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać ocijenio je dobrom suradnju Ministarstva obrane i Vojnog ordinarijata od osnutka Ordinarijata 1997. godine do danas. Dokumentacija vezana za preustroj u nastanku je i ona razmatra postojeće stanje i donosi dugoročni plan razvoja. Sugestije za poboljšanje rada nastojat će ugraditi u sustav.

Pukovnik Tihomir Novosel izvijestio je o dinamici procesa preustroja. Uvođenjem ureda vojnih kapelanija u postrojbe prošle godine vojno dušobrižništvo postalo je prepoznatljivo u sustavu. Međutim, i dalje treba raditi na njegovom poboljšavanju.

U nastavku su vojni kapelani i pomoćnici vojnih kapelana iznijeli poteškoće na koje nailaze u radu i prijedloge za poboljšanje kvalitete rada. O svim pitanjima će se razgovarati kako bi se razvio kvalitetan sustav Oružanih snaga RH, u sklopu kojeg se nalazi i dušobrižništvo.