Budi dio naše mreže
Izbornik

Radosna vijest za listopad 2019.

Zagreb (IKA)

U uvodniku novog broja Radosne vijesti za listopad 2019. godine, mons. Luka Tunjić piše o listopadu 2019. koji će ostati u Crkvi upamćen kao poseban mjesec jer ga je papa Franjo proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom.

„Misijsko djelovanje jača vjeru Crkve, a iz vjere Crkve rađa se ljubav prema misijama i rađaju se nova misijska zvanja. Misije upućuju na Isusa Krista, koji je, po volji Oca u zajedništvu Duha Svetoga, jedini spasitelj svijeta. Upravo tu vjeru Papa želi probuditi i ojačati u svim vjernicima, da bi doživjeli svojom braćom i sestrama sve novokrštenike u misijskim zemljama te da bi svi zajedno poradili na širenju kraljevstva nebeskoga na zemlji,“ – istaknuo je mons. Tunjić.

Mr. Anita Treščec u rubrici „U središtu“ piše o Blaženoj Djevici Mariji koja je zagovornica misija i prva misionarka. Ističe kako i papa Franjo u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan misija Blaženoj Djevici Mariji povjerava misijsko poslanje Crkve govoreći: „U jedinstvu sa svojim Sinom, od samog časa utjelovljenja, Blažena Djevica bila je u pokretu, pustila je da bude potpuno uključena u Isusovo poslanje, koje je podno križa postalo njezino vlastito: poslanje suradnje, kao Majke Crkve, u rađanju novih Božjih sinova i kćeri u Duhu i vjeri.“- piše mr. Treščec.

Rubrika „Iz života naših misionara“ u rujnu nam donosi priče iz Čilea iz kojeg nam se javlja s. Fides Babić. Tamo se sestre pripremaju za 100. obljetnicu utemeljenja družbe Kćeri Milosrđa T.S.R. sv. Franje. Sestre u Paragvaju su tim povodom organizirale međunarodni simpozij na temu: Laici i sestre žive karizmu milosrđa. Iz Ugande nam o svom misijskom iskustvu nakon godine dana u Ugandi piše s. Franciska Ivanović. O svakodnevnim situacijama u kojima se pokazuje važnost novog automobila u misijama na Salomonskim Otocima javlja nam se s. Marta Nikolić.

U rubrici „Apostolat molitve“ u mjesecu listopadu moli se na nakanu: Da dah Duha Svetoga pokrene novo misionarsko proljeće u Crkvi. Don Ljubomir Galov, ravnatelj PMD-a Hvarske biskupije piše o Crkva koja nikada ne smije stajati na mjestu. „Kad se otvori djelovanju Duha Svetoga, ona postaje dinamična, djelotvorna; postaje nezaobilazan temelj promišljanja današnjeg svijeta“, poručuje don Galov.

Rubrika „Vijesti iz Crkve u svijetu / u Hrvata“ donosi izvještaj o Sinodi o Amazoniji koja se održava u listopadu. U organizaciji Centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Vrhbosanske nadbiskupije, održana je opća specijalizacija animatora na kojoj su mladi mogli čuti i o Papinskim misijskim djelima, a o misijama u Haitiji župljanima župe Gromiljak progovorila je s. Ana Uložnik. U župama Ravno i Trebinja gostovao je mons. Luka Tunjić koji je župni blagdan obojio misijskim tonom u svojim propovijedima.
Veliki događa na početku Izvanrednog misijskog mjeseca dogodio se u porečkoj katedrali u nedjelju 1. rujna kada je vlč. Luka Pranjić, svećenik Porečko-pulske biskupije primio misijski križ iz ruku svog biskupa mons. Dražena Kutleše. Križ je primio kao znak misijskog poslanja i službe koju će uskoro započeti u Ekvadoru.

Nastavlja se rubrika „Životni put jednog misionara“ o životu sluge Božjega o. Ante Gabrića, misionara u Indiji. U rubrici „Misijski velikani“ predstavljamo vam sv. Franju Ch’oe Kyong-hwan.

Ključne riječi:
Listopad 2019. Radosna vijest