Budi dio naše mreže
Izbornik

Radosna vijest za srpanj

Zagreb/Sarajevo (IKA)

Objavljen je novi broj misijskog lista „Radosna vijest“.

Mons. Luka Tunjić u „Uvodnikuˮ srpanjskog broja ističe kako bi „za nas vjernike vrijeme koronavirusa trebalo biti produženo korizmeno vrijeme, u kojem trebamo intenzivirati svoj dijalog s Bogom upoznavanjem Svetog pisma, neprestanom molitvom i djelima milosrđaˮ.

Rubrika „U središtuˮ donosi promišljanja dr. Krunoslava Novaka u tekstu „Priča nad pričamaˮ osvrćući se na poruku pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, proslavljen na 7. vazmenu nedjelju.

U rubrici „Iz života naših misionaraˮ s. Jeronima Juroš iz Albanije izvještava o teškom stanju u kojemu su se našle nakon razornog potresa koji je pogodio Albaniju prošle godine, ujedno zahvaljujući svim dosadašnjim, ali i budućim dobročiniteljima misije. S Haitija se javlja s. Mirjam Filipović navodeći kako su prije tri godine započeli s osnutkom nove misijske postaje u mjestu Ti Marche, a iz Madagaskara vijesti javlja s. Marica Jelić.

Ovaj broj Radosne vijesti donosi intervju sa s. Slavkom Bogdan koja je redovnica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka. Rođena je 25. studenoga 1951. godine u Lapšini, u Međimurju. U misije na Salomonske Otoke otišla je 9. svibnja 2011. godine. U intervjuu poručuje: „Misionari su otpočetka živjeli s narodom. Istina, mnogo se toga promijenilo nabolje, ali još uvijek je misionar osoba koja tumači riječ Božju, a ako i ne uvijek izravno u propovijedi, onda zasigurno svjedočanstvom života u njihovoj svagdašnjici, dijeleći s njima njihove sudbine. Jednostavno, biti dio njih“.

U nakani apostolata molitve o. Vatroslav Halambek, SJ, poziva na molitvu da današnje obitelji budu popraćene ljubavlju, poštovanjem i vodstvom.

Rubrika „Vijesti iz Crkve u svijetuˮ prenosi poruku pape Franje za 94. svjetski dan misija – „Evo me, mene pošalji!“ (Iz 6, 8).

Tu je i rubrika „Vijesti Crkve u Hrvataˮ u kojoj se može pročitati o prvoj pričesti koja je bila 31. svibnja 2020. godine, na svetkovinu Duhova, u Župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru. Pričesnici su pokazali svoju ljubav prema misijama, prikupljajući milodare. U rubrici se može pročitati i o tome kako je Župa sv. Antuna Padovanskog prihvatila poziv pape Franje prikupljajući sredstva za žrtve koronavirusa te za najpotrebitije u misijama, a istim nakanama su se pridružili i učenici OŠ u Popovači te učenici OŠ „Ivan Meštrović“ iz Vrpolja, pokraj Slavonskog Broda, s učenicima područnih škola.

U ovom broju Radosne vijesti može se pročitati i o akciji MIVA te potrebama naših misionara.

Rubrika „Životni put jednog misionaraˮ donosi crticu o borbi s gladi o. Ante Gabrića u studenom 1952., dok rubrika „Misijski velikaniˮ predstavlja život i djelo sv. Paula Benna (1944. – 1982.), mučenika.

Ključne riječi:
Radosna vijest