Budi dio naše mreže
Izbornik

Radosna vijest za studeni

Zagreb (IKA)

U uvodniku novog broja Radosne vijesti za studeni 2019. godine, vlč. Antun Štefan piše o evangelizaciji kao svakodnevnom hodanju s Gospodinom Isusom.

„A ‘hitnost’ evangelizacije, o kojoj stalno govorimo, postoji još od vremena kad je Isus hodao Palestinom. Svi su ga htjeli vidjeti i dodirnuti. Eto u čemu je hitnost. Ne radi se o programima i zadacima, nego o želji da ga vidimo i susretnemo. Isusa! To što svijet i mi u tome još uvijek nismo uspjeli, ne treba nam biti kamen spoticanja, već izazov“, istaknuo je vlč. Štefan.

Mr. Anita Treščec u rubrici „U središtu“ piše o misijskoj orijentiranosti župnih zajednica. „Misijska orijentiranost župnih zajednica može pridonijeti sveopćoj obnovi Crkve, jer je župa najprirodnije mjesto identifikacije vjernika s braćom u vjeri. Vjernici koju su u župnoj zajednici povezani zajedničkim teritorijem, jezikom, mentalitetom i kulturom mogu se lakše međusobno podržavati u duhovnom rastu, ali i poticati na svjedočenje vjere svima onima koji su daleko, koji još u svojoj župi nisu pronašli svoje mjesto, koji župu doživljaju onako kao što smo ju opisali. Vjernici koji su u svojoj župi doživjeli živog Isusa, shvatit će brzo da takvu vrednotu ne mogu zadržati za sebe“, piše mr. Treščec.

Rubrika „Iz života naših misionara“ u studenom donosi priče iz Haitija iz kojeg se javljaju s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, služavke Malog Isusa. Velika ciklonska kiša nanijela je strahovitu štetu u mjestu Petit Goave, gdje sestre misijski djeluju. „I opet smo, po tko zna koji put, uvidjele i uvjerile se da Crkva puno brže reagira negoli državne vlasti. U župi su organizirane skupine za pomoć. I mi smo se prema svojim mogućnostima uključile. Potrebe su zaista velike“, javljaju misionarke.

Iz DR Konga o tradicija i običajima etničke skupine Bashi u kojoj djeluju piše s. Mislava Prkić, školska sestra franjevka i ističe „veliko je polje evangelizacije. A da bi se moglo evangelizirati, moraju se upoznati kultura i običaji, barem donekle. Kako zamijeniti te puste zabrane duhom evanđelja? S ljubavlju i strpljivošću. Ne umoriti se poučavati u zgodno i nezgodno vrijeme. I kad se čini da gubimo vrijeme, ostaju vjera i nada, s milošću Božjom“.

O Tanzaniji kao civilizaciji zajedništva piše o. Tomislav Mesić. „Djeca u Vrtiću svetog Franje Asiškoga, koji djeluje na području njegove misije Monduli Juu svakog dana podsjećaju na ljepotu postojanja i važnost očuvanja djeteta u sebi. Na kraju jednoga vrtićkog dana sve te male ručice nestrpljivo čekaju da prime tanjur s toplim obrokom i čašu vode. Užitak i veselje tad je nemoguće ne prepoznati na njihovim licima, ali ono što oduševljava u toj skromnosti jest međusobno dijeljenje. Ono što naročito može dirnuti svako srce jest briga za njihove najbliže koji ih čekaju doma. Naime neka djeca dio ručka pojedu u vrtiću, a potom ostatak spreme u džepove, misleći na svoje roditelje, braću ili sestre kojima je, jednako kao i njima, potreban objed“, svjedoči o. Mesić.

U rubrici „Apostolat molitve“ u studenom moli se na nakanu: Da duh dijaloga, susreta i pomirenja zaživi na Bliskom istoku, gdje različite vjerske zajednice dijele svoj životni prostor. Don Jakoslav Banić, ravnatelj PMD-a Splitsko-makarske nadbiskupije, piše da bi dobro svaka religija trebala dati jedna drugoj, kao znak poštovanja i preduvjet sporazuma trajnog mira. „Religiju možemo i smijemo razumjeti samo i isključivo u kontekstu dobra; ona nam ne smije služiti kao opravdanje za podijeljenosti koje činimo jedni među drugima“, poručuje Banić.

Rubrika „Vijesti iz Crkve u svijetu / u Hrvata“ donosi o Apostolskom pismom u obliku motuproprija Aperuit illis pape Franje koji je odredio da se Treća nedjelja kroz godinu posveti spomenu, razmišljanju i širenju Božje riječi.

U organizaciji Povjerenstva za misije Splitsko-makarske nadbiskupije održana je misijska humanitarna akcija 1000 ruža za djecu misija, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji župa sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu proslavila je 10 godina od osnutka misijske zajednice, a u župi Svete Obitelji u Osijeku proslavljen je Izvanredni misijski mjesec. Župa sv. Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici organizirala je akciju MIVA za nabavku prijeko potrebnih misijskih vozila. Mladi su se udružili u „Misijsku akciju“ u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku, a prigodom Svjetskog dana misija, u mostarskoj katedrali organiziran je misijski ručak kako bi vjernicima posvijestili skromnost i zahvalnost za ručak na „afrički način“, koji je često i jedini objed u danu u misijskim zemljama. U Prozoru je tijekom listopada svakog tjedna bila realizirana jedna animacijska aktivnost za misije.

Nastavlja se rubrika „Životni put jednog misionara“ o životu sluge Božjega o. Ante Gabrića, misionara u Indiji. U rubrici „Misijski velikani“ predstavljen je južnoafrički mučenik bl. Tshimangadzo Samuel Benedikt Daswa.

Ključne riječi:
Radosna vijest