Budi dio naše mreže
Izbornik

Ravnatelji srednjih škola pohodili biskupa Škvorčevića

Požega (IKA)

U požeškoj crkvi sv. Lovre mjesni biskup Antun Škvorčević primio je 23. studenog ravnatelje srednjih škola s područja Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije na čelu s Arsenom Badurinom, višim savjetnikom za ravnatelje srednjih škola iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koji borave u Požegi na županijskom stručnom vijeću ravnatelja srednjih škola.

Domaćin ovog susreta je Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi i Gimnazija Požega.

Ravnatelji su u prijepodnevnim satima održali sjednicu u prostorima Gimnazije u Požegi, a potom posjetili katedralu i Dijecezanski muzej.

Na susretu u crkvi sv. Lovre ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi Ivica Bedeničić zahvalio je biskupu Škvorčeviću što je pronašao vremena da primi ravnatelje koji toga dana borave na svom susretu u Požegi.

Biskup je gostima izrazio dobrodošlicu i zahvalio za plemenitost i požrtvovnost kojom služe dobru mladih u ovom dijelu Hrvatske. Prikazao im je povijesno-kulturno značenje crkve sv. Lovre u sastavu Biskupskoga doma i upoznao s osobito vrijednim srednjovjekovnim freskama. Predstavio im je povijest Crkve požeškoga kraja koja je prethodila utemeljenju biskupije 1997., podsjetio na djelovanje franjevaca i snažan trag koji su ostavili isusovci u obnovi ovih prostora nakon oslobođenja od Osmanlija, podigavši i zgradu današnjega Biskupskog doma i djelujući na odgojno-obrazovnom području, koje na svoj način nastavlja Požeška biskupija po svojim katoličkim školama.

Istaknuo je da Požeška biskupija u novim okolnostima nastavlja sa spomenutom odgojno-obrazovnom tradicijom utemeljenjem Kolegija, učeničkog doma u Požegi prvenstveno za svećeničke aspirante te s dvije svoje gimnazije i tri osnovne škole. Kazao je da je odgojna dimenzija u katoličkim školama povezana s evanđeoskim sustavom vrijednosti, i izrazio nadu da će mladi, usvojivši spomenute vrijednosti i kad u budućnosti preuzmu društvene uloge na različitim razinama moći pridonijeti promjenama u hrvatskom društvu za koje se svi zauzimamo.

Zahvalio im je na pažnji koju su svojim posjetom iskazali Požeškoj biskupiji i njemu osobno, kao i za sve ono što u svojim školama čine za mlade ljude.