Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s izv. prof. dr. Vanjom-Ivanom Savićem

Zagreb (IKA)

U intervjuu u novom dvobroju Glasa Koncila, priređenom za nedjelje 10. i 17. svibnja Darko Grden razgovarao je s izv. prof. dr. Vanjom-Ivanom Savićem, profesorom na Pravnom fakultetu u Zagrebu i vodećim stručnjakom za pitanja poput pravnog uređenja rada vjerskih zajednica.

Neka temeljna pravna pitanja, među mnoštvom pitanja i mjera vezanih za fenomen koronavirusa, zauzimaju važno mjesto, a o njima je za Glas Koncila izv. prof. dr. Savić govorio kao pravnik, čovjek i vjernik.

O odnosu između poduzetih mjera i individualnih sloboda, izv. prof. dr. Savić naglašava da prava i individualne slobode jesu stup društva, no poziva i na odgovornost za zajednicu jer bez toga niti jedna društvena struktura ne može opstati.

»Ne smijemo odustati od demokratskih institucija i vladavine prava. Često zadnjih dana ljudi spominju Orwella. Na to se ne smije pristati. Ovdje se postavlja temeljno pitanje jesu li odluke struke ipak odluke Vlade i demokratskih institucija. Rekao bih da, ako su odluke Vlade i konzultiranje struke pokriveni zakonima, postoji legitimitet«, upozorio je izv. prof. dr. Savić, ali i pozvao na promjene u nekim dosada dominantnim pogledima, kao što je odnos prema starijima. »Ovaj virus je šansa da zaustavimo krivi pogled zapadnjaka prema starosti (koja je na Istoku čast) i da shvatimo da bez odgovornosti mladih nema života starima. Ovdje je riječ o elementarnoj kršćanskoj antropologiji i smislu patnje. To je, ako hoćete, vezano i uz pitanje eutanazije – dok se uživa, živi se, a ako dođe starost i umre se, pa što ima veze. No što je onda s Kristom i smislom patnje? Ako nismo u stanju patiti svi za sve, ne možemo biti kršćani«.