Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s mr. Markom Jukićem

Zagreb (IKA)

U novom broju Glasa Koncila, priređenom za nedjelju 15. studenoga, u rubrici intervju objavljen je razgovor s mr. Markom Jukićem, magistrom kemije i Hrvatom povratnikom iz Kanade, koji je govorio o usavršavanju izvan Hrvatske, povratku, prijenosu znanja i pokretanju vlastitoga biznisa te hrvatskim mogućnostima na području kemije i svoje uže specijalnosti.

Sudjelovanje u ekonomiji na ikoji način bez razmišljanja o ljudima oko sebe vrlo je kratkoročno i beznadno, upozorio je mr. Jukić i nastavio: »kad svi shvatimo da je ljubav za bližnjega najisplativiji način djelovanja, mislim da će nam svima biti puno lakše posložiti neke stvari u ekonomiji i privatnim životima«.

Upozorio je da siromaštvo stvaraju politika i razne interesne skupine: »Kad analiziramo očuvanje biološke raznolikosti, zatim borbu protiv gladi i siromaštva, treba ih sagledavati kao višedimenzionalne probleme. Gotovo nikada primarni uzročnik nije biološke vrste i samim time rješenje će teško doći od prirodnih znanosti. Gotovo je svaki put uzročnik problema ljudska djelatnost, izazvana ekonomskim ili vojnim djelovanjem. Prirodne znanosti samo nam mogu kupiti malo vremena dok humanističke znanosti ne riješe uzrok problema«.

Od drugih važnih tema o kojima je govorio u razgovoru poručio je da Hrvatska ima mogućnost za stopostotnu energetsku neovisnost. »Hrvatska ima golem potencijal. Mi bismo definitivno mogli biti 100 posto energetski neovisni, s velikom mogućnošću čak stopostotne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Međutim nema pravolinijskoga rješenja, nešto tipa ‘idemo napraviti još 100 hidroelektrana’ i dobri smo… Mi još imamo situaciju gdje čovjek mora hodati po nekakvim šalterima s papirima. Tu su radni sati, energija za papir, energija za dolazak do grada autom, grijanje tih ureda, rasvjeta, energija za izgradnju zgrade. Velika količina energije troši se na takve stvari, a da ne spominjem potrošnju stvarnoga gotovoga novca koji tako curi iz ekonomije«.

Ključne riječi:
Glas Koncila Marko Jukić