Budi dio naše mreže
Izbornik

„Razviti vlastitu vrijednost u djetetu“

Zaprešić (IKA)

U organizaciji Udruge «Stepinčeva oaza mira» 17. svibnja održana je tribina «Zajednički pogledi» u OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću.

«Razviti vlastitu vrijednost u djetetu“ bila je tema koja je za cilj imala upoznati roditelje i prosvjetne djelatnike kako s antropološkog područja doći do vrijednosti djeteta – čovjeka. Gošća predavačica bila je Zrinka Šarić Marinović koja aktivno djeluje kao hagioasistentica i evangelizatorica po Hrvatskoj i Europi.

Uvodnu molitvu predvodio je župni vikar Marinko Golek iz župe sv. Petra ap. Predavačica Šarić Marinović istaknula je kako u razvoju vlastite vrijednosti kod djece roditelji i odgojitelji trebaju biti svjesni vlastite odgovornosti i kako ih je netko pozvao da nešto čine odnosno da stvaraju. U kontekstu izlaganja predavačica je govorila kako je važno da roditelji djecu ne vežu samo za sebe, uokvire ga i ograniče. „Roditeljima trebaju pomoći i odgojitelji i prosvjetni djelatnici kako bi djeca otkrivala svoju originalnost, jedinstvenost i željenost. Kako ih je netko planirao, volio i da svako dijete nije neka brojka u nizu“, pojasnila je.

Kao majka šest kćeri Šarić Marinović govorila je o problemima s kojima se susreću djeca. Posebno je obradila mobbing kod djece. U tom nasilničkom ponašanju vrlo je bitno kod djece koja su doživjela neki oblik verbalnog zlostavljanja probuditi sućut prema tom djetetu koje se neprimjereno ponaša i objasniti im da takvo dijete nije otkrilo vlastitu vrijednost pa na pogrešan način privlači pozornost, pojasnila je Šarić Marinović. U raspravi nakon predavanja, u koju su se uključili i roditelji, Šarić Marinović je iz svoga roditeljskog života poručila da djeci treba otkrivati onu ljepotu koja je vječna, ljepotu koja je u njima i pomoći im da se odluče za čestitost, čovjekoljublje, prave vrednote i uzore.

Ključne riječi:
dijete Zrinka Šarić Marinović