Budi dio naše mreže
Izbornik

Marijana Petir: Europsko Izvješće o islamofobiji za 2020. godinu ima elemente kršćanofobije

Zagreb (IKA)

Nezavisna zastupnica u Hrvatskom saboru i bivša hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (46) u nedjelju 23. siječnja komentirala je za Informativnu katoličku agenciju (IKA) navode iz tzv. Europskog izvješća o islamofobiji za 2020. godinu (European Islamophobia Report 2020), objavljenoga 29. prosinca 2021. godine, u kojemu se, među ostalim, nju etiketira kao „islamofoba“.

Naime, u zaključcima iz spomenutog Izvješća napisanog 886 stranica navodi se da se “u 2020. godini bilježi porast islamofobije i antimuslimanskog raspoloženja u cijeloj Europi” te da se „s 2020. godinom ušlo u novo razdoblje institucionalizacije islamofobije“.

Inače, radi se o šestom po redu Izvješću o islamofobiji koji se od 2015. godine objavljuje na godišnjoj razini, a pripremaju ga prof. dr. Enes Bayraklı i prof. dr. Farid Hafez sa Sveučilišta Georgetown, uz podršku nekoliko organizacija koje se bave proučavanjem fenomena islamofobije, rasizma, te drugih pitanja vezanih uz različitosti među narodima i nacijama. U istraživanju je obuhvaćena 31 država.

Tzv. Europsko izvješća o islamofobiji za 2020. godinu za IKA-u je komentirala hrvatska saborska zastupnica Marijana Petir, koja je u Sisačkoj biskupiji svojedobno obnašala dužnost voditeljice Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve:

„U izvješću o islamofobiji u Europi za 2020. godinu stavljena je moja izjava iz 2015. godine koju ja nikada nisam rekla (autorica se poziva na kolumnu u tjedniku „Nacional“, u kojoj se navodi moja izjava koju sam ja još 2015. demantirala), stoga možemo smatrati da je ovo izvješće temeljeno na lažnim navodima i da je nastalo samo zato što su njegovi autori i njihovi suradnici za to dobili novac. Toj tezi u prilog ide i ostatak izvješća koji se referira na mene, a u kojem me se navodi kao osobu u politici koja promiče islamofobiju. Razlog koji navode jest moj amandman na državni proračun kojim sam tražila da se osigura novac za stipendiranje mladih kršćana koji su u zemljama Bliskog Istoka, Azije i Afrike progonjeni zbog svoje vjere, a što je Vlada prihvatila. Mi ne stipendiramo kršćane samo zato što su kršćani, već zato što su najprogonjenija vjerska grupa na svijetu, a to potvrđuju izvješća međunarodnih organizacija poput Vatikanske fondacije „Aid to Church in Need“ i „Open Doors“, stoga bi oni koji pišu ovakve falsifikate od izvješća trebali osuditi ubijanja, silovanja, raseljavanja i progone kršćana, a ne one, koji štite njihova prava i osiguravaju im pomoć. Ako se pogleda i ostatak izvješća za Hrvatsku, vidljivo je da se napada i novinare koji su pisali članke vezane uz migrantsku krizu, izvještavali o odluci turske vlasti o Hagia Sophia ili radili intervjue s europskim političarima koji su govorili o radikalnim islamistima.  Ovakvim izvještavanjem o islamofobiji pokušava se zaustaviti bilo koje kritičko promišljanje i informiranje koje nema nikakve veze s kritikom islama kao vjere, već s kritikom radikalnih terorističkih skupina koje vjeru zloupotrebljavaju za svoje uske interese i time nanose štetu religiji kojoj pripadaju. Smatram da je ovo izvješće napad na slobodu govora, napravljeno je površno i maliciozno s ciljem etiketiranja onih koji misle drugačije i u sebi sadrži elemente kršćanofobije“, zaključila je Marijana Petir.