Budi dio naše mreže
Izbornik

REAGIRANJE Fra Goran Rukavina, župnik u Topuskom: Netočnim i neprovjerenim informacijama potiče se na mržnju i podijeljenost

Topusko (IKA)

Donosimo u izvornom obliku reagiranje fra Gorana Rukavine, župnika Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Topuskom na članak objavljen u "Jutarnjem listu" 7. siječnja pod naslovom „Neugodna svađa župnika i kuhara koji spremaju tople obroke za stradale: Izluđuje me taj zvuk!" autorice Višnje Gotal, u kojem se on spominje u negativnom kontekstu. Župnik fra Goran Rukavina reagiranje na navedeni tekst poslao je 8. siječnja i uredništvu "Jutarnjeg lista".

Fra GORAN RUKAVINA, župnik
Župa Pohoda BDM

Školska 39
44415 Topusko

U Topuskom, 08.01.2020. godine


HANZA MEDIA d.o.o.
Koranska 2

10000 Zagreb
n/r glavni urednik Goran Ogurlić


PREDMET:
    Zahtjev za objavu ispravka netočne informacije

Poštovani,

ovim putem Vas pozivam da temeljem odredaba Zakona o medijima, objavite ispravak netočnih informacija objavljenih na Vašoj web stranici https://www.jutarnji.hr/ dana 07.01.2021. godine u članku pod naslovom „Neugodna svađa župnika i kuhara koji spremaju tople obroke za stradale: ‘Izluđuje me taj zvuk!‘“ autorice Višnje Gotal.

Navedeni članak sadrži netočne informacije koje su Župi Pohoda BDM te meni osobno, nanijele veliku štetu i povredu prava osobnosti.

Prvenstveno, želim istaknuti veliko žaljenje da se u ovakvim teškim vremenima daje medijski prostor netočnim i neprovjerenim informacijama koje potiču na mržnju i podijeljenost i to upravo u trenutku kad je čitav hrvatski narod pokazao zajedništvo i jedinstvo te još jednom dokazao kako bilo kakvoj podjeli po bilo kojoj osnovi na našim prostorima nema mjesta.

Činjenica je da je u ovim razornom potresu koji je nedavno pogodio područje Sisačko-moslavačke županije pa tako i općinu Topusko u kojoj se nalazi Župa BDM, oštećena i naša župna crkva te se dodatno svakim novim potresom oštećenja i povećavaju. U tom smislu, ne samo ja nego i ostali moji župljani i stanovnici općine Topusko, svakodnevno strahujemo od novih podrhtavanja tla i reagiramo na svaki zvuk u našoj blizini, što je nažalost i normalna reakcija na traumu koju smo svi zajedno doživjeli i čije posljedice i dalje svakodnevno osjećamo i osjećat ćemo još dulje vrijeme.

Upravo iz toga razloga, u komunikaciji sa ravnateljicom Srednje škole Topusko Željkom Gajdek, zamolio sam da se kamion hladnjača, koji se koristi za potrebe pripreme obroka, premjesti na neku drugu, sigurniju lokaciju jer je isti smješten u neposrednoj blizinu naše župne crkve te je isti u početku radio neprekidno po cijeli dan i noć što je uzrokovalo buku i vibracije. U samom startu bilo je čudno zašto se hladnjača ne gasi kada postigne određenu temperaturu te je i zaključak bio kako je neispravna. Ovdje želim navesti kako ja ne živim sam u samostanu te da je sa mnom u zajednici i fratar od 73 godine, narušenog zdravlja o kojemu sam kao njegov subrat u redovništvu dužan voditi brigu. I on sam doživljava traume i stres što će razumjeti svatko tko u svojoj obitelji ima oca ili majku te dobi i sličnog zdravstvenog stanja.

Ono što je posebno tužno u ovoj cijeloj situaciji, je da umjesto razumijevanja od strane gospodina Vjeke Taslaka, kojemu ovim putem kao volonteru zahvaljujem na svemu što nesebično čini, kao odgovor dolazi njegova reakcija da je župnik „jako ljutit ovih dana“ te da je „jučer sve eskaliralo jer ga je naljutilo to što smo pravoslavnim vjernicima za njihov Badnjak pripremili 1500 porcija ribe“.

Takvom objavljenom netočnom informacijom i to baš na dan kada pravoslavni vjernici slave Božić se opasno i nepotrebno insinuira da bi mene osobno ili Župi Pohoda BDM, smetalo ili kako se navodi u članku „naljutilo“ to što pravoslavni vjernici slave Badnjak i to što se posebno za njih sprema hrana. Istovremeno, sva moja reakcija dogodila se toga dana nakon 18:00 sati i ponovnog jačeg potresa kada sam pohitao u župnu crkvu, te vidjevši dodatna oštećenja nakon toga potresa, alarmirao sve potrebite institucije vodeći brigu o zaštiti crkve koja je spomenik kulture i simbol ove župe i mjesta misleći kako drugi dan treba iz crkve sve izmjestiti da ne bude dodatne štete u čemu je na sam pravoslavni Božić bio svjedok i pravoslavni svećenik u Topuskom.

Dakle, ovi navodi posve su neutemeljeni i netočni te me grubo vrijeđaju te smatram da imaju jedini cilj narušiti moj ugled kao župnika te potaknuti podjele u društvu i stvaranje pogrešnog dojma u javnosti.

Za istaknuti je kako sam čitavo vrijeme aktivno uključen u pružanje pomoći svojim župljanima i stanovnicima općine Topusko, Gline i okolice koje ni u jednom trenutku nisam dijelio po vjerskoj niti drugoj pripadnosti, što isti mogu i potvrditi. U nekoliko sam navrata također ponudio pomoć pravoslavnom svećeniku ovdje u Topuskom što sam učinio i jučer kada smo se čuli, čestitajući mu Božić.

Nije mi poznato iz kojih razloga bi gospodin Vjeko Taslak na ovaj način iznosio netočne tvrdnje o meni. Ja se dotičnom gospodinu ispričavam na eventualnim uvredama te mu ujedno opraštam njegove i želim svako dobro u ovoj godini.

Iz svega navedenog, razvidno je kako navedene netočne informacije objavljene u predmetnom članku predstavljaju neistinite činjenične tvrdnje pogodne za umanjenje mojeg ugleda te ugleda Župe Pohoda BDM, pa se u cilju zaštite prava i interesa, traži objava ovog ispravka sve sukladno odgovarajućim odredbama Zakona o medijima.

Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju te na objavi kojom će barem djelomično biti umanjena šteta koja je nanesena Župi Pohoda BDM te meni osobno.

S poštovanjem,

Fra Goran Rukavina