Budi dio naše mreže
Izbornik

Redovnici i redovnice obilježili Dan posvećenoga života u Osijeku i Đakovu

Osijek/Đakovo (IKA)

Redovnici i redovnice Osječke regije proslavili su na uočnicu Svijećnice, u srijedu 1. veljače, Dan posvećenog života u Rezidenciji družbe Isusove u Osijeku.

Okupilo se oko pedeset redovnica i redovnika iz Osijeka i okolice. Susret je vodio p. Boris Jozić, SJ, koji je pripremio predavanje kroz koje je u svjetlu Božje riječi provukao teme redovništva: zajedništvo, zavjeti, habit, poslušnost i sloboda, stavivši naglasak da će redovničke zavjete sačuvati jedino siromaštvo. Nakon predavanja okupljeni su molili Večernju, krunicu te slavili misu.

Istoga dana u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, u poslijepodnevnim satima, predavanje i diskusiju vodio je fra Dragutin Bedeničić, OFM. Uz sestre iz samostana bile su prisutne sestre iz Trnave i Bogoslovnoga sjemeništa.

Fra Dragutina je pozdravila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, a s. Emanuela Kvesić ga je predstavila sestrama. Fra Dragutin je na temelju evanđeoskog odlomka (Lk 2, 22 – 40), posvijestio vrijednosti posvećenoga života. Posebno je potaknuo sestre da svakoga dana u molitvi obnove svoje redovničke zavjete koji su Božji dar koji treba prihvatiti s odgovornošću. Također svakoga dana u ispitu savjesti neka promisle kako su živjele svoje zavjete. Naglasio je sestrama i vrijednost nutarnjega života.

Podsjetio je kako se na blagdan Prikazanja Gospodnjega spominju svih onih koji su živjeli i žive posvećeni život. Nakon predavanja razvila se rasprava u kojoj su sestre iznijele svoja razmišljanja i pitanja.