Budi dio naše mreže
Izbornik

Riječka nadbiskupija: Održan susret volontera župnih Caritasa i uručene stipendije stipendistima

Rijeka (IKA)

U dvorani Caritasa Riječke nadbiskupije održan je u subotu 16. prosinca susret volontera župnih Caritasa tijekom kojega su uručene stipendije stipendistima nadbiskupijskog Caritasa, objavljeno je na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

Susret je započeo uvodnim pozdravom ravnateljice Caritasa Riječke nadbiskupije s. Marije Faustine Kovačević, nakon čega je uslijedilo predavanje psihijatra Edvina Brenka o ophođenju s ranjivim skupinama korisnika. Susret je zaključen misnim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić. Tom prigodom nadbiskup je uručio Caritasove stipendije učenicima i studentima, volonterima nadbiskupijskog Caritasa.

Na početku propovijedi, nadahnut evanđeoskim ulomkom, nadbiskup Uzinić govorio je o neprepoznavanju Ivana Krstitelja kao proroka i Kristove božanske prisutnosti te naglasio važnost prepoznavanja, u prvome redu samoga Isusa u današnjem vremenu, a onda i suvremenih proroka koji govore i usmjeravaju k Bogu.

„Ivan Krstitelj, prorok koji je trebao navijestiti i pokazati Isusa, nije bio prepoznat. Isus, u kojemu je Bog postao ‘s nama Bog’ i hodio ovom zemljom, neće biti prepoznat nego će biti odbačen i ubijen. I danas imamo proroka među sobom, pitanje je da li ih prepoznajemo? To su svi oni koji dižu svoj glas i upozoravaju na nepravde koje se događaju u ovome svijetu i na one koji su žrtve tih nepravdi. Osim što moramo prepoznati proroke koji govore o Isusu, još je važnije prepoznati samog Isusa. Gdje i kako danas Isusa osobito trebamo prepoznati? Isus nam je to sam rekao: ako ga nismo prepoznali i poslužili, onda na nov način ponavljamo onu odbačenost, razapinjanje Sina Čovječjega u braći i sestrama u kojima ga nismo poslužili“, rekao je nadbiskup Uzinić.

U nastavku propovijedi, nadbiskup se osvrnuo na misli iz kateheze pape Franje koji je ukazao na brojne vidike Božjega milosrđa i potaknuo na prepoznavanje i zahvalnost za primljena dobročinstva kako bi, potaknuti vlastitim iskustvom primljenog milosrđa, mogli i sami biti živi Caritas prema drugima.

„Caritas je način života. Biram živjeti kao milosrdan, kao onaj koji vrši djela ljubavi ili izabirem živjeti kao onaj koji nije milosrdan i koji ne želi iskazati ljubav. Jedno je govoriti o milosrđu/caritasu, a drugo je živjeti caritas. Ono što caritas čini živim jest njegov stalni dinamizam koji ide ususret potrebama onih koji su u duhovnoj ili materijalnoj nevolji. Milosrđe ima oči da vidi, uši da čuje i ruke da pridigne pale. Zato su važni župni Caritasi i vi koji u njima djelujete. Kako doći do onih koji su stvarno potrebni, ako ne preko vas koji ste im stvarno blizu, koji s njima živite? Djela milosrđa nisu teorijske teme nego konkretna svjedočanstva koja nas obvezuju da zasučemo rukave i ublažimo patnju“, istaknuo je nadbiskup te poručio voditeljima i volonterima župnih Caritasa da se uvijek beskompromisno stavljaju u službu braći i sestrama u potrebi te daju prostora maštovitosti ljubavi kako bi mogli otkrivati inovativne i kreativne načine djelovanja te posvjedočiti da Isus ljubi svakoga čovjeka i da je svaka osoba jedinstvena i vrijedna, objavljeno je na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.