Budi dio naše mreže
Izbornik

Riječka župa Presvetog Srca Isusova proslavila 20 godina

Rijeka (IKA)

U nedjelju 25. studenoga župa Presvetog Srca Isusova na riječkom Zametu proslavila je 20 godina od ustoličenja župe (22. studenoga 1998. g.). Proslava je bila u ozračju 105. obljetnice od posvete crkve i 60. obljetnice djelovanja isusovaca na Zametu.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Krista Kralja, 22. studenoga godine 1998. predvodio je riječko-senjski nadbiskup i metropolit Anton Tamarut čime je ostvarena dugogodišnja želja vjernika Zameta da imaju svoju župu. Župne kronike svjedoče da je 30. prosinca 1924. godine pismeno zatraženo od Riječke biskupije osnivanje župe. Prvim župnikom imenovan je o. Mirko Vukoja koji je na prvoj misi prije 20 godina i preuzeo novu župu, a danas je župnik župe Presvetog Srca Isusova o. Mate Samardžić, DI.

Prvi i aktualni župnik suslavili su na svečnom misnom slavlju koje je u povodu proslave obljetnica predvodio rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci vlč. dr. Mario Tomljanović.

Izražavajući zahvalnost isusovcima na vrijednom i poniznom služenju Gospodinu i vjernicima na Zametu, vlč. Tomljanović istaknuo je kako je zahvaljujući njihovu radu s mladima kroz pastoral i osobni primjer, u toj župi rođena mnoga duhovna zvanja. U samo dvadeset godina župa Zamet dala je devetoricu svećenika, rekao je rektor Bogoslovnog sjemeništa i na osobit način prisjetio se prerano preminulog o. Danijela Korace. Bio je veliki čovjek, velikog srca i ideja, kazao je vlč. Tomljanović.

Govoreći o svetkovini Krista Kralja potaknuo je vjernike da od Isusova primjera uče o poniznosti, služenju i istini naše vjere. Trebamo se propitati radimo li za Istinu ili ‘zabijamo glavu u pijesak’ kada je potrebno svjedočiti vjeru u Isusa Krista? Kraljevstva koje je građeno na lažima – nisu opstala, kao ni ona koja su htjela Boga izbrisati. Brišemo li Boga, brišemo sebe, poručio je propovjednik.

U nastavku je okupljene potaknuo na zajedništvo, kazavši da se snaga vjere jednog naroda nalazi u zajedništvu vjernika laika. Prilika je tu i treba je iskoristiti. Tu, gdje živimo i djelujemo, ne treba vjeru zanijekati, nego je svjedočiti. Ako smo vjernici, trebamo gorjeti za Istinu. Priznati Krista kao svoga Kralja! Naš život treba biti odgovor da je Krist gospodar naših srdaca, zaključio je vlč. Tomljanović.

Zahvalnu riječ rektoru riječke Bogoslovije, kao i okupljenim vjernicima uputio je župnik Samardžić koji je okupljene pozvao na druženje i okrjepu koju su župljani u zajedništvu sa svojim župnikom pripremili u župnim prostorima.