Budi dio naše mreže
Izbornik

Rim: Koncert Zagrebačkog kvarteta u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima

Rim (IKA)

U hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je 8. listopada koncert Zagrebačkog kvarteta prigodom proslave 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora. Koncert je održan u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Italiji i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima. 

Prije samoga koncerta sve je okupljene najprije pozdravio rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima Marko Đurin koji je istaknuo svoju radost da se upravo u crkvi sv. Jeronima održava taj koncert te podsjetio na 570-godišnju hrvatsku prisutnost u hrvatskim rimskim svetojeronimskim ustanovama koja se obilježava ove godine.

Riječ pozdrava svima je uputio potom i veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Jasen Mesić koji je istaknuo razlog održavanja samog koncerta: proslavu 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora koji se slavi toga dana.

Na koncertu su, uz rektora Đurina i veleposlanika Mesića sudjelovali također i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić te veleposlanici nekoliko drugih država pri Republici Italiji i Svetoj Stolici. Na koncertu je također sudjelovao i đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić koji se ovih dana nalazi u Rimu kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije na XVI. redovnoj općoj skupštini Biskupske sinode.

Zagrebački kvartet je na koncertu izveo djela J. Haydna, A. Sorkočevića, J. Turine, A. Dvořáka i J. Tkalčića.

Prije koncerta, u crkvi je bila slavljena redovita nedjeljna večernja misa na hrvatskom jeziku.