Budi dio naše mreže
Izbornik

Rim: Održana konferencija „Okoliš i socijalna pravda“ na temu Laudato si'

Rim (IKA)

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici organiziralo je u srijedu, 1. lipnja, u Palači Rovere u Rimu znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom „Okoliš i socijalna pravda“.

Konferencija „Environment and Social Justice“ održana je na engleskom jeziku u prostorijama viteškog Reda Svetoga Groba jeruzalemskog (Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani) u neposrednoj blizini Vatikana. Suorganizatori konferencije bili su Papinsko sveučilište Gregoriana, Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja te Papinsko sveučilište Angelicum. Predavanja na temu cjelovite ekologije, Laudato si’ platforme i inicijativa, obrazovanja o ekologiji te važnosti održivosti eko sistema održali su renomirani govornici iz Hrvatske i drugih zemalja svijeta. Održana konferencija ujedno je dio ciklusa aktivnosti Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici u 2022., kojima se obilježava i slavi 30 godina diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Na početku je sve prisutne pozdravio Alfredo Bastianelli, veleposlanik, kancelar Reda Svetoga groba jeruzalemskog i gentiluomo Njegove Svetosti. U izrazima dobrodošlice i radosti zbog važne teme kao što je enciklika Laudato si, veleposlanik Bastianelli je osobito naglasio važnost zajedničkog rada diplomacije i akademskog svijeta. Zahvalu predavačima i pozdrav svima prisutnima potom je uputila i organizatorica konferencije gospođa Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Videoporukom iz Zadra okupljene je pozdravio i mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zaželjevši im uspješan rad.

Prvo predavanje o temi „Nacionalni park Mljet – sve je povezano“ održao je ravnatelj Nacionalnog parka Mljet gosp. Ivan Sršen, koji je predstavio rad nacionalnog parka, kao originalan primjer prirodnih bogatstava u Republici Hrvatskoj i brige za zaštitu okoliša. Osobito je istaknuo ulogu brojnih volontera i njihovog sebedarja te važnost edukacije za život s prirodom i za njezinu zaštitu.

„Cjelovita ekologija za cjelovito društvo – socijalna održivost u perspektivi Europske unije“ bilo je sljedeće predavanje koje je održala profesorica Andreja Sršen, docentica na Odsjeku za sociologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Profesorica Sršen je kroz prikaz glavnih poruka papinskih enciklika i drugih crkvenih dokumenata, od druge polovice XX. stoljeća do danas, prikazala povijesni nastanak i razvoj crkvenog učenja o cjelovitom ljudskom razvoju. Profesorica je istaknula i posebnu ulogu poznatih katolika u rađanju ideje i osnivanju Europske unije te izdvojila neka nastojanja EU u službi zaštite okoliša.

Laudato si’ – akcijska platforma: Cjelovita ekologija u praksi!“ bio je naziv sljedećeg izlaganja koje je održao don Joshtrom Isaac Kureethadam, SDB, koordinator Odjela za ekologiju i sve stvoreno pri vatikanskom Dikasteriju za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Redovnik salezijanac govorio je o platformi akcijskog plana Laudato si’, odnosno o enciklici koja nas poziva na održivost u duhu cjelovite ekologije. Uz duboku brigu jednih za druge, našeg Stvoritelja i sve stvoreno, pozvani smo zajedno graditi bolju budućnost. Laudato si’ akcijska platforma Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja prostor je za institucije, zajednice i obitelji da zajedno uče i rastu na putu prema potpunoj održivosti u duhu cjelovite ekologije.

Sljedeće predavanje na temu „Ekološka edukacija: put do kontemplacije i djelovanja“ održao je  koordinator studija „Joint Diploma in Integral Ecology“ na Papinskom sveučilištu Gregoriana  profesor Prem Xalxo, SJ. Isusovac je iznio ključna pitanja koja postavlja enciklika Laudato si, kao i odgovore koje u njoj nudi papa Franjo. Cjelovita ekologija kao konceptualna paradigma i duhovni i egzistencijalni put predstavljaju srce enciklike. Potrebno je hitno produbiti brigu o zajedničkom domu koji propada. Laudato si nastoji potaknuti na zaštitu našeg doma koja se može dogoditi promjenom našeg stila života. Samo na taj način možemo ublažiti ili zaustaviti negativne klimatske promjene, a to je neophodno činiti za naše dobro i za dobro generacija koje dolaze nakon nas.

Nakon zanimljivih izlaganja koja su dala teorijski okvir glavnih poruka enciklike Laudato si, don Hrvoje Katušić, suvoditelj projekta M-ljetovanje, prezentirao je primjer iz prakse tog pastoralnog programa, nadahnutog upravo tom Papinom enciklikom. M-ljetovanje organizira SKAC_DU, Studentski katolički centar iz Dubrovnika, a radi se o ekološkom, duhovnom, edukacijskom i rekreacijskom programu za mlade od 20 do 35 godina na otoku Mljetu. Na tom programu svake godine kroz mjesec dana sudjeluje oko 250 mladih iz svih krajeva Hrvatske i izvan nje. M-ljetovanje se – spomenuo je don Hrvoje u prezentaciji pod naslovom „Youth Ministry in the light of Laudato si“ – održava od 2015. godine kada je i izašla Papina enciklika, koja je važan temelj i inspiracija programa.

Završno predavanje održala je profesorica Helen Alford, dekanica Fakulteta za društvene znanosti na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskoga, Angelicum. Ona je ukratko zaokružila sva izlaganja, govoreći o prirodnim „rajskim“ ljepotama Hrvatske te o zahvalnosti i odgovornosti za sve stvoreno. Podsjetila je na sam naziv konferencije „Okoliš i socijalna pravda“, posebno ističući važnost socijalne pravde i neodvojivost brige za okoliš od brige za socijalnu pravdu.

Konferencija „Okoliš i socijalna pravda“ je kao tematsku podlogu za stručnu akademsku raspravu imala encikliku pape Franje „Laudato si’ – o brizi za zajednički dom“, s naglaskom na važnost cjelovite ekologije i prirodne međusobne povezanosti čovjeka, njegova društvenog okruženja i okoliša.