Budi dio naše mreže
Izbornik

Rotterdam: Susret Delegature Zapadne Europe

Rotterdam (IKA)

Hrvatska katolička župa u Rotterdamu i njezin voditelj fra Mišo Sirovina bili su u ponedjeljak 5. i utorak 6. lipnja domaćini godišnjega skupa hrvatskih svećenika koji djeluju u pastoralnome području zapadne Europe.

Na skupu su uz delegata Hrvatske inozemne pastve za zapadnu Europu fra Ljubomira Šimunovića, voditelja HKM London, sudjelovali: fra Tomo Anđić, voditelj HKM Bruxelles, fra Mišo Sirovina, voditelj HKM Rotterdam, vlč. David Ryan, voditelj HKM Luksemburg, vlč. Josip Levaković, voditelj HKM Dublin, vlč. Luka Poljak, dušobrižnik u HKM Pariz (online vlč. Stjepan Lončar, voditelj HKM Pariz), kao i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. sc. Tomislav Markić. Prvoga dana skupa, nakon molitve, svećenici su razmijenili pastoralna iskustva i međusobno podijelili izazove s kojima se susreću u dušobrižništvu naših iseljenika i njihovih potomaka, a sa zanimanjem su saslušali i kratko izvješće Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koje je podnio ravnatelj Markić.
Drugoga dana susreta sudionici su pohodili muzej – kućnu crkvu „Naš Gospodin od tavana“ koja je primjer kako su katolici i u izazovnim vremenima pronalazili načina za slavljenje Gospodine. Slijedio je pohod naselju s vjetrenjačama i prigoda za druženje. Navečer je misu slavio ravnatelj Markić koji je vjernike i svećenike pozvao na radosno življenje vjere koja se očituje djelatnom ljubavlju. Slijedilo je druženje za stolom zajedništva.
Hrvatski svećenici koji djeluju u pastoralnome području Zapadna Europa, zaključili su da sljedeći susret održe u lipnju 2024. u Luksemburgu.