Budi dio naše mreže
Izbornik

Rujanski broj „Kane“

Zagreb (IKA )

Rujanski broj kršćanske obiteljske revije tematski je vezan uz obitelj i Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu.

U rubrici „Pitanje sadašnjega trenutka“ Josip Grbac na pitanje „Zašto Susret katoličkih obitelji?“, usmjeravajući pogled na susret u Splitu i Solinu ističe da je smisao „u prepoznavanju glavnog izazova današnje moderne obitelji, a taj je da ona mora biti prepoznatljiva kao kršćanska obitelj. Nije dovoljna samo molitva unutar četiri zida vlastitoga doma. Nije dovoljno poštovanje kršćanskih načela rađanja i odgoja djece samo kao da je to privatna stvar. Obitelj mora svoju vjeru svjedočiti u svijetu, pred današnjim ljudima od kojih mnogima ništa nije sveto, u svijetu politike koja priznaje i potiče samo one najjače, u svijetu gospodarstva gdje je samo profit apsolutna vrijednost, u svijetu kulture koja često poseže za onim sadržajima koji razaraju obitelj i njezine vrijednosti“.

Na uvodnik se nadovezuje osvrt na Svjetski susret obitelji koji je održan u Irskoj krajem kolovoza. Papa Franjo je na susretu uputio kratku i jasnu poruku da „naš svijet treba revoluciju ljubavi“ koju može iznijeti upravo obitelj – nada Crkve i svijeta.

Stjepan Baloban u kolumni na primjeru hrvatskoga izbornika Zlatka Dalića posvješćuje „što može učiniti jedan čovjek“.

Tonči Matulić u teološkom promišljanju naslovljenom „Posljedice hijerarhijskoga zataškavanja svećeničkih seksualnih zlodjela“ osvrće se na događaje koji su u posljednje vrijeme snažno potresli Crkvu. O socijalnoj pravednosti za ovaj broj piše Bono Zvonimir Šagi, a na taj se napis nadovezuje i onaj Tončija Tadića „Štrajk u škveru apsurda“.

Darko Tepert potpisuje tekst „Smrtna kazna ili dah života“ u kojem ukazuje na primjere iz Staroga zavjeta, te evanđelja u kojima se ne govori eksplicitno o smrtnoj kazni, a među starozavjetnim zakonima koje Isus preuzima i potvrđuje svakako je i zabrana ubojstva.

Čitatelje „putovima blaženstva“ vodi Branko Murić pojašnjavajući blaženstvo „blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko“.

Stjepan Lice podsjeća na polustoljetni jubilej Zagrebačke Biblije.

U ovome broju se može pročitati i tekst o 100 godina salezijanske prisutnosti u Rijeci.

Tu je i prilog o jedinstvenoj manifestaciji Hrvata u Vojvodini „Dužijanci“ koja je ove godine prvi puta održana i u Zagrebu, putopis iz New Yorka te predstavljanje Trsatskog kaštela.