Budi dio naše mreže
Izbornik

Rujanski hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Rođenja BDM i „osmi“ u rujnu kao redoviti hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći, svečano je u srijedu 8. rujna proslavljen u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu gdje je središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Od jutarnjih sati u prostrano Gospino dvorište pristizali su mnogobrojni hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske te sudjelovali na misnim slavljima. S nadbiskupom su uz novog župnika Anđelka Cindorija suslavila još sedmorica svećenika: trojica kanonika Prvostolnog zagrebačkog kaptola; mons. Zlatko Koren, mons. Mirko Totović i župnikov stric mons. Lovro Cindori, dugogodišnji upravitelj hrvatskog nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici, te mons. Luka Marjanović, vlč. Domagoj Lacković, o. Marijan Zubak i fra Ilija Jerković.

Pojašnjavajući rodoslovlje evanđelista Mateja, nadbiskup je naglasio kako je Bog izdaleka pripravljao Mariju da bude majka njegova Sina koji se imao utjeloviti te dodao kako svako ime u tom nizu govori: da je svaki čovjek od trenutka začeća u naumu Božjem, da Bog sa svakim čovjekom ima svoj plan, da svaki čovjek ima svoj poziv i jedinstveno poslanje primljeno od Boga, te da svaki čovjek u ljudskoj povijesti doseže puninu, smisao i cilj svojega postojanja u Isusu Kristu.

„Marija je savršeno poslušnom vjerom odgovorila na Božji poziv i ostvarila svoje poslanje primljeno od Boga. Ona je velika radi svoje velike vjere. Zato slavimo njezin rođendan i u njoj prepoznajemo svoj uzor, uzor vjernice, koja nas svojim osobnim primjerom ohrabruje i odgaja, te sliku i majku čitave Crkve koja je pozvana ostvarivati svoje poslanje primjeno od Boga“, rekao je nadbiskup Hranić.

Naglasivši kako nam današnji blagdan pred oči stavlja dva čudesna majčinstva: Majčinstvo BDM po kojem je ona rodila Sina Božjega i čudesno majčinstvo sv. Ane koja je u poznim godinama rodila buduću majku Sina Božjega, nadbiskup se prisjetio bolnih iskustava tolikih žena koje nažalost ne mogu biti majke te prolaze kroz mnoge boli, dileme, probleme. Upozorio je na one koji se, kako je rekao, bore za pravo žene da bude majka i onda kada to ne može ostvariti, i za liberalne zakone o medicinski potpomognutoj oplodnji, a pritom su najveći zagovornici sasvim liberalnih zakona o pobačaju, koji majčinu utrobu mirno pretvaraju u stratište njezine vlastite, nevine i potpuno nezaštićene djece. „I najgrlatiji borci za pravo žene da bude majka, redovito su istodobno i najveći protivnici zakona koji bi ženi majci osigurali društveno dostojanstvo i socijalna prava koja bi joj olakšala prihvaćanje majčinstva i vrednovala važnost žene kao majke i odgojiteljice za opstanak i budućnost ljudskoga društva. Takvi neće postaviti pitanje smije li se ženi-majci nametati ista pravila i isti tempo za njezino profesionalno napredovanje kao i muškarcima (kad znamo da je malo dijete daleko više vezano uz majku negoli uz oca) i smije li se ženu-majku kažnjavati tako da zbog trudnoće i majčinstva ostane bez radnog mjesta, da se mladu udanu ženu i potencijalnu majku uopće ne prima u radni odnos“, upozorio je na kraju nadbiskup Hranić.

Na poseban je način pozdravio nazočne trudnice i njihove muževe te bračne parove koji mole za dar majčinstva i očinstva. Za njih je na kraju mise posebno molio i zazvao Božji blagoslov te ih poškropio blagoslovljenom vodom.

„Najljepši dar ovom svetištu i Gospi za njezin rođendan danas ste vi, dragi hodočasnici, predvođeni našim nadbiskupom, koji ste slavili ovu euharistiju tako zdušno moleći i pjevajući“, rekao je na kraju mise župnik Cindori. Zahvalio je nadbiskupu na ohrabrujućim i poticajnim riječima, trudnicama i njihovim supruzima te bračnim parovima koji su toga dana došli moliti za dar majčinstva, suslaviteljima, kao i ostalim brojim svećenicima koji su vjernicima bili na raspolaganju za sakrament pomirenja, župnom zboru predvođenim s. Cecilijom Kolarić te svima koji su pridonijeli ostvarenju toga slavlja.

Nadbiskup je i poslije mise u susretima s vjernicima blagoslivljao djecu koja su s roditeljima došla na misno slavlje. Kako bi se hodočasnicima predstavili na svojim novim službama, župnik Cindori i župni vikar Marko Obradović predvodili su ostala dopodnevna i popodnevna misna slavlja, na kojima je također hodočastio veći broj vjernika. U tišini Gospine crkve pred njezinim kipom vjernici su u tihoj molitvi zahvalili Gospi za primljene milosti po njezinu zagovoru.