Budi dio naše mreže
Izbornik

Sarajevo: Završni ispiti na Đakonskoj pastoralnoj godini

Sarajevo (IKA)

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu u utorak 4. svibnja održani su završni ispiti za đakone koji su pohađali zajedničku Đakonsku pastoralnu godinu koju je organizirala Biskupska konferencija BiH, prenosi nedjelja.ba.

Završnom ispitu pristupilo je 18 od 20 đakona, dijecezanskih i redovničkih, koji su sudjelovali na predavanjima tijekom proteklih mjeseci, dok su dvojica bili opravdano odsutni.

Bili su podijeljeni u dvije skupine te su predviđenu materiju polagali pred dva ispitna povjerenstva. Prvo je bilo u sastavu: predsjedatelj mons. Pavo Jurišić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, a drugo: predsjedatelj fra Miro Relota, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. vlč. Šimo Maršić te kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić. Njima se pridružio i vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić.

Svi kandidati su položili predviđenu materiju te su time priveli kraju Đakonsku pastoralnu godinu koja je u ovom obliku prvi put organizirana u Bosni i Hercegovini. Sastojala se od dva dijela: pet tjedana predavanja i jednog obilaska crkvenih institucija dok su u preostalom vremenu budući prezbiteri bili na praktikumu u župama gdje su imali župnike mentore.