Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak kardinala Josipa Bozanića s arhiđakonima i dekanima Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je, s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redoviti susret s arhiđakonima i dekanima Zagrebačke nadbiskupije, u četvrtak 26. studenoga u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta.

Tema susreta bili su pastoralni izazovi i djelovanje u trenutačnim epidemiološkim okolnostima, s naglaskom na razdoblje došašća i božićnih blagdana.
Pozdravljajući okupljene, kardinal je istaknuo da aktualnu situaciju nije potrebno ni dramatizirati niti relativizirati, već joj prikladno pristupiti adekvatnim djelovanjem u skladu s, iz dana u dan, promjenjivim i drugačijim okolnostima. Slikovito je, pritom, kao primjer, podsjetio na nezaštićeno Djetešce u jaslicama kojim se Bog približio čovjeku. Također je zahvalio dekanima Nadbiskupije na njihovoj raspoloživosti, predanosti i marljivosti u pogledu pravovremene komunikacije i djelovanja na svojim područjima. Istaknuo je da su trenutačne okolnosti pokazale koliko je za život Crkve važna služba dekana, osobito kad je posrijedi omogućivanje primanja duhovnih dobara u svim župama dekanata.
Dekani su zatim pojedinačno ukratko iznijeli svoja zapažanja u dekanatu o pastoralnoj praksi s naglaskom na potrebe redovitoga pastoralnog djelovanja. Kardinal je, pak, naglasivši, kako treba čuvati ono što je vrijednost i dragocjenost, po pitanju slavlja svetih misa, pozvao na međusobnu solidarnost i odgovornost te prilagodbu epidemiološkoj situaciji. Uz slavlje svetih misa prema epidemiološkim mjerama i preporukama, preporučeno je da se predvidi veći broj slavlja svetih misa te eventualno i njihovo internetsko prenošenje za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati misnom slavlju.
Glede sakramenta pomirenja i pohoda bolesnika u božićno vrijeme, rečeno je da se treba prilagoditi okolnostima te da se vjernike ne zakida za ova duhovna dobra. Štoviše, da se čim bolje u svakoj zajednici osmisle načini djelovanja i skrbi za one kojima je to u ovim trenucima osobito potrebno. Potrebno je očitovati obazrivost, razumijevanje i blizinu prema medicinskome osoblju, koje već mjesecima podnosi veliko breme pandemije.
Uz poštivanje epidemioloških preporuka i mjera, i ove godine će se održati pastoralni pohod svećenika obiteljima, koji se treba prilagoditi novonastalim okolnostima. Stoga se ne treba držati uobičajenih dosadašnjih termina, nego se pohod može obaviti u dužem vremenskom razdoblju i tijekom prvih mjeseci nadolazeće godine. Svakako, potrebno je da se dobro informiraju vjernici. Neka se oni po mogućnosti prijave za pohod i neka se on izvodi na način kako odgovara samim vjernicima. Preporučljivo je da se, što se tiče i božićnog pohoda obiteljima, novonastale okolnosti razmotri eventualno i sa župnim pastoralnim vijećem kako bi se našla najprikladnija rješenja u ovom vremenu pandemije, imajući u vidu odgovornost za zdravlje, kako čitave zajednice, tako i svećenika.
Organizacija župne kateheze za djecu i mlade također se prilagođava u skladu s okolnostima, slijedeći mjere koje provode škole na dotičnom području. Diljem Nadbiskupije nastavlja se s dosadašnjim načinima održavanja toga važnog oblika crkvenoga djelovanja koje, kako je istaknuto na prethodnom susretu, uvodi u istinski rast u vjeri i zajedništvo s Isusom Kristom. Svećenici su stoga pozvani na supsidijarnost i uzajamnu bratsku pomoć glede organizacije župnih kateheza.
U bogatoj bratskoj raspravi dekani su izmijenili svoje prijedloge i svoja dosadašnja iskustva u vremenu pandemije, naglasivši da je razdoblje toplog i lijepog vremena pružilo i priliku za programe na otvorenom. Zaključci sa susreta u skorije vrijeme bit će dostavljeni u dopisu župama i drugim ustanovama Crkve zagrebačke te u božićnoj poruci vjernicima, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.