Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak nacionalnih voditelja za obitelj i život europskih biskupskih konferencija

St. Gallen (IKA)

Online sastanak nacionalnih voditelja za obitelj i život europskih biskupskih konferencija održan je u srijedu 5. svibnja. Bio je to prvi službeni sastanak takve vrste u organizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje ove godine slavi 50. obljetnicu postojanja.

Sastanak je trebao biti održan u svibnju prošle godine u Vilniusu, glavnom gradu Litve, ali je zbog izbijanja pandemije covida-19 otkazan prebačen u online format. Odazvalo se 50 predstavnika iz 26 europskih biskupskih konferencije, među kojima i voditelj Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić.

Na početku susreta molitvu je predvodio i sudionike pozdravio pomoćni biskup Vilniusa i dopredsjednik Komisije za obitelj i život CCEE-a mons. Arūnas Poniškaitis, izrazivši žaljenje što sudionicima ne može uživo izraziti dobrodošlicu. Potom se sudionicima prigodnim riječima obratio generalni tajnik CCEE-a vlč. Martin Michalíček.

Radni dio sastojao se od dva izlaganja. Prvo o temi »Utjecaj pandemije na obitelj i razvoj osobe« održala je prof. Gabriella Gambino, podtajnica vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život. A mons. Philip Egan, biskup biskupije Portsmouth u Engleskoj, govorio je o temi »Sekularizam: Što znači biti čovjek?«. Nakon svakog izlaganja sudionici su imali prigodu za postavljanje pitanja i upućivanje komentara u okviru rasprave koju je moderirao moderator sastanka tajnik Komisije za obitelj i život CCEE-a vlč. Nick Welsh.

U svojstvu predsjednika spomenute komisije zaključne riječi uputio je mons. Leo Cushley, nadbiskup St. Andrewsa i Edinburgha u Škotskoj. Zahvalio je predavačima na sadržajnim i poticajnim predavanjima, a sudionicima na sudjelovanju te izrazio nadu da će idući sastanak biti moguće upriličiti uživo. Sastanak je zaključen zajedničkom molitvom Regina coeli.