Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak Predsjedništva Međunarodne organizacije za pastoral ministranata

Luxembourg (IKA)

Sastanak Predsjedništva Međunarodne organizacije za pastoral ministranata (CIM) održan je u utorak 7. srpnja posredstvom internet aplikacije za videokonferencije Zoom.

Predsjedništvo koje uz predsjednika kardinala Jean-Claude Hollericha, nadbiskupa Luxembourga, čini šest predstavnika iz različitih država Europe, sastaje se dva puta godišnje. Osim toga, zajedno sa svim članovima Saveza jednom godišnje. Ove godine zajednički susret svih članova (generalna skupština), trebala je biti početkom ožujka u Luxembourgu. Zbog poteškoća uzrokovanih virusom COVID-19, susret je otkazan. I sjednica Predsjedništva previđena za početak srpnja, zbog istog razloga, nije se mogla održati u živo, nego putem interneta. Internetska sjednica posredstvom Zoom aplikacije održana je 7. srpnja, a sudjelovali su svi članovi: predsjednik kardinal Jean-Claude Hollerich, zatim članovi iz Luksemburga, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Mađarske i Hrvatske. Iz Hrvatske član predsjedništva je Josip Ivešić, koji je ujedno i tajnik Odbora za ministrante u Vijeću za sjemeništa i duhovna zvanja, pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Sjednica je započela molitvom koju je predvodio kardinal Jean-Claude Hollerich. Nakon predstavljanja trenutne situacije u pojedinoj zemlji, te upoznavanja s eventualnim mogućnostima rada s ministrantima u proteklom razdoblju, razgovaralo se o glavnim temama susreta. Glavne teme bile su: 13. međunarodno hodočašće ministranta u Rim, planovi i aktivnosti Saveza u 2021. godini, mogućnost organiziranja susreta povjerenika za ministrante 2022. u Fatimi, promjene u Statutu Saveza, internet stranica Saveza i druge teme. Za iduću generalnu skupštinu svih članova Saveza prihvaćen je prijedlog da se održi u Splitu u Hrvatskoj i to od 1. do 4. ožujka 2021.

Idući susret Predsjedništva Saveza planiran je za 12. i 13. listopada ove godine u Luxembourgu.