Budi dio naše mreže
Izbornik

Sat crkvene povijesti biskupa Bogovića na ostatcima katedrale sv. Jakova

Udbina (IKA)

Na blagdan sv. Jakova, zaštitnika drevne krbavske katedrale, umirovljeni gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović održao je sat crkvene povijesti na ostatcima katedrale nedaleko od Udbine.

Uz subraću svećenike i vjernike biskup je na tom povijesnom mjestu govorio o fazama nastanka Krbavske biskupije, povijesnom kontekstu brojnih osvajačkih pohoda kroz povijest, kao i novije društvene kontekste koji su uzrokovali stalna i nasilna preseljenja stanovništva, čime se i centar crkvenog i društvenog života od Krbave selio na nedaleku Udbinu, a kasnije prema Modrušu, Novom Vinodolskom i Rijeci.

„Lika, Krbava i Gacka bile su kroz povijest banske županije kojima je vladao ban za razliku od središnjih dijelova Hrvatske kojima je vladao kralj. Hrvatska je uvijek bila jaka kada je ovaj središnji dio njenog teritorija bio jak. Ovdje je Krbavska biskupija osnovana 1185. godine, a uništili su ju u ravnici Mongoli 1242. godine, nakon čega se gradi na ovom povišenom mjestu. Oko ovog brda nalazio se i drevni grad Krbava koji se kasnije premješta na mjesto današnje Udbine dok katedrala sv. Jakova ostaje na osami jer se zbog turskih prodora kaptol i katedrala sele 1460. godine na Modruš. Mi danas nemamo snage niti spoznaja da proniknemo u sve detalje povijesti, no Crkva je za ovaj prostor puno učinila osnivanjem pred 20 godina Gospićko-senjske biskupije. Da je država učinila sve ono što je obećavala pred 20 godina, situacija bi bila puno bolja“, rekao je biskup Bogović.

Na kraju biskupovog predavanja održana je molitva za sve žrtve pale za Hrvatsku kroz povijest.