Budi dio naše mreže
Izbornik

Sažalnica Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja u povodu smrti s. Karoline Miljak

Vatikan (IKA)

Tajnica Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja s. Alessandra Smerilli uputila je sažalnicu u povodu smrti s. Karoline Miljak predsjedniku Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma varaždinskom biskupu Boži Radošu koju prenosimo u cijelosti.

Preuzvišeni gospodine biskupe!

Do nas je došla vijest da se sestra Karolina Miljak, nacionalna ravnateljica za pastoral Roma pri ovoj Biskupskoj konferenciji, preselila jučer u Očev dom.

Godine 2020. proslavila je 50. obljetnicu redovničkih zavjeta i u Dikasteriju je se sjećamo po njezinu neumornom pastoralnom zalaganju za romske zajednice ove zemlje, posebno u prigodi otvorenja Centra u Petrijancu, u Varaždinskoj biskupiji, prvome centru za Rome koji vodi Katolička Crkva u Hrvatskoj, namijenjenom za više od 400 djece i njihovih majki, smještenom u istoimenom romskom selu i ostvarenom uz potporu Suverenoga malteškog viteškog reda 2020. godine.

Njezina neumorna prisutnost među romskom braćom i sestrama primjer je baštine, koja iziskuje od svih nas trud i napor da se dalje razvija kako bi urodila plodom, jer „ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod“ (Iv 12, 24-25). Sestra Karolina je znala staviti u središte svoga srca i svojih zalaganja tu manjinu koju većinsko stanovništvo u društvu nastoji sakriti, prognati na neugledna mjesta, ako ne čak i ignorirati. U ovom božićnom vremenu Gospodin, koji se znao učiniti malenim, nevinim i odbačenim, pripravio joj je pravednu nagradu svoje ljubavi: na nama ostaje zadaća njegovati plodove njezina svjedočanstva, ohrabrujući našu romsku braću i sestre da žive socijalno prijateljstvo o kojem govori papa Franjo u svojoj enciklici Fratelli tutti.

Ovaj Dikasterij koji, po Papinoj želji, prati partikularne Crkve u njihovu zalaganju za Rome, putnike i selioce, želi zajamčiti vlastiti molitveni spomen za pokoj duše sestre Karoline. I u ime kardinala prefekta, molim Vas Preuzvišeni da prenesete izraze naše iskrene sućuti rodbini i prijateljima okupljenima na pogrebu te ujedno koristim priliku da Vam uputim izraze svoga poštivanja.

Vašoj Preuzvišenosti

odana

s. Alessandra Smerilli

Tajnica a.i.

___________________________

Njegova Preuzvišenost

Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup

Predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma