Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedamnaesti molitveni susret unutar ciklusa „Lectio divina“ u Osijeku

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u srijedu 23. lipnja održan je u sedamnaesti biblijsko-molitveni susret unutar ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Ujedno je to bio posljednji Lectio divina prije ljetne stanke. Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci, koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret se moga pratiti i preko video veze na YoutTube kanalu Duhosa.

Za temu susreta odabran je odlomak iz Ivanovog evanđelja (Iv 1, 19-37) koji donosi svjedočanstvo Ivana Krstitelja o njegovu djelovanju. Ovaj odlomak je odabran zbog blizine svetkovine rođenja svetoga Ivana Krstitelja. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je uvodno istaknuo da je sveti Ivan Krstitelj jedna od najznačajnijih biblijskih osoba. Riječ je o čovjeku koji stoji na prijelazu između Staroga i Novoga zavjeta, o čovjeku koji je Kristov preteča i onaj koji je navijestio njegov dolazak. Riječ je čovjeku od kojeg, prema Isusu, nema većeg među rođenima od žene (usp. Mt 11,11), a u isto vrijeme, o čovjeku koji je uzor poniznosti i skrovitosti, o čovjeku koji je poslan pred Kristom i koji govori kako treba da Krist raste, a on da se umanjuje, kojemu on, Ivan, nije dostojan odriješiti remenje na obući (usp. Iv 1, 27; 3, 30).

Dr. Vuković je istaknuo da Ivan jasno govori kako on nije Krist, nego svojim životom i riječju priprema Kristov dolazak; njegovo postojanje upućuje na Krista, sav njegov život u službi je Isusa Krista pred kojim je poslan i kojemu je preteča. Ivan nije Svjetlo, nego svjedok koji svjedoči za svjetlo. Ivan nije Riječ, nego glas koji viče i upućuje na vječnu Riječ utjelovljenu u Isusu Nazarećaninu. Ivan nije Zaručnik, već zaručnikov prijatelj, koji je tu nazočan, ali svadbu prepušta onomu kojemu se ona i priliči: samom Zaručniku, Kristu. Ivan je taj koji je sav u službi Isusa, on ga najavljuje, na njega upućuje, jer Isus je Krist, a Ivan je prst koji upućuje na Krista. Zato Ivan treba da se umanjuje, a Krist, vječna Riječ i Spasitelj, treba da raste i da nas obdari svojim spasenjem, zaključio je dr. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio).

Susret je završen zajedničkom molitvom i prigodnim domjenkom. U ovogodišnjem prvom ciklusu Lectio divina, unatoč koronakrizi i nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, u 17 susreta sudjelovalo je oko 60 osoba, a u prosjeku je na svakom susretu bilo između 20 i 30 osoba. Novi ciklus biblijsko-molitvenih susreta Lectio divina nastavlja se polovinom rujna nakon ljetne stanke.