Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesnaesto pješačko hodočašće Hrvatske vojske iz Petrinje u Mariju Bistricu

Petrinja/Marija Bistrica (IKA)

Vojna kapelanija „Sveti Ilija prorok“ u Petrinji i ove je godine organizirala od 30. rujna do 2. listopada, tradicionalno šesnaesto pješačko hodočašće u Mariju Bistricu.

Vojnici-hodočasnici sudjelovali su u programu 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja i 25. obljetnice utemeljenja Vojnog ordinarijata u RH. Na trodnevnom putu dugom 102 kilometra sudjelovalo je 40 pripadnika 1. mb. „Tigrovi“ i 2. mb. „Gromovi“ te pripadnici CIMIC-a iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“.

U petak 30. rujna kao i svaki put hodočasnici su prije polaska sudjelovali na misi koju je predvodio vojni kapelan u Petrinji don Branko Čagelj. Kapelan ih je pozvao da uz svoje nakane i zavjete uključe i sve one pripadnike vojarne koji su htjeli ići, ali nisu mogli zbog ograničenog broja, ali i sve one ostale koji su im se preporučili u molitve, da uz molitve za njih prikažu sve ostale poteškoće. Na misi je don Branko blagoslovio hodočasnike, krunice koje im je podijelio i ostale nabožne predmete. Hodočasnici su ponijeli zastavu kapelanije koju su izradili u povodu dvadesete godine kapelanije, kao i zavjetni hodočasnički križ koji su na svoju inicijativu izradili godinu prije. Prije samoga polaska kratko im se ohrabrujuće obratio zapovjednik 2. mb. „Gromovi“ bojnik Petar Klarić koji je i sam propješačio cijeli put do Marije Bistrice, kao prvi od dosadašnjih zapovjednika koji je to učinio.

Prvo mjesto gdje su se zaustavili bila je kapelica Sv. Jakova apostola u Mošćenici koja je puna simbolike. Ta kapelica je bila granica razdvajanja u Domovinskom ratu, kojoj je zaštitnik sv. Jakov kojem mnogi hodočaste u poznato svetište u Santiago de Compostelu na svome caminu. Nakon druženja i blagoslova župnika vlč. Damira Cvekovića hodočasnici su se zaputili do sisačke katedrale gdje ih je dočekao ratni župnik iz Mošćenice, a sadašnji sisački biskup Vlado Košić i župnik katedralne župe Uzvišenja sv. Križa vlč. Marko Karača. Biskup je u radosnom druženju uz ostale obveze našao vremene za vojnike hodočasnike kojima je uputio ohrabrujuće riječi i udijelio svoj blagoslov zaželjevši im sretan daljnji put.

Nakon što su objedovali u Tišini Kaptolskoj u društvenom domu i udijelili zahvalnicu od brigade predsjedniku društva nastavili su dalje. Zahvalnice su udijelili i ostalima dobročiniteljima koji kroz sve ove godine pomažu u realizaciji ovoga hodočašća. Hodočasnici su prenoćili u društvenom domu u Dubrovčaku Lijevom i u ranu zoru su se uputili prema Dugom Selu. Tu ih je u Župi svetog Martina biskupa dočekao i ugostio u ime župnika kapelan vlč. Matija Slišković. U župnoj crkvi misu je predvodio vojni kapelan don Branko, a homiliju održao vlč. Slišković. Poslije odmora i okrijepe vojska se zaputila prema Kašini gdje su nakon napornog dana i prehodanih više od pola puta prenoćili u prostorijama dobrovoljnog vatrogasnog doma.

Trećeg dana u nedjelju 2. listopada hodočasnici su se u ranim jutarnjim satima molitvom i pjesmom uputili prema nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Hodočasnici su se nakon okrijepe i osvježenja u prostorijama NK „Mladost“ uputili prema prostoru Crkve na otvorenom gdje su ušli s pjesmom. Tu su imali mogućnost da pristupe sakramentu pokore i svi su sudjelovali na programu i svečanom euharistijiskom slavlju koje je predvodio apostolski nuncij u RH. Nadbiskup Giorgio Lingua.