Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesnaesto zavjetno hodočašće vatrogasaca u Šumanovce

Gunja (IKA/TU)

Šesnaesto zavjetno hodočašće vatrogasaca županjskog, vinkovačkog i brodskog kraja koji se okupljaju prve nedjelje u rujnu na Svetište skrovite Gospe Šumanovačke kako bi zatražili od Gospe majčinski zagovor i zaštitu održano je u nedjelju 3. rujna 2023. u Gunji na završetku velikog jubileja – 650. obljetnice Svetišta.

Na početku euharistijskog slavlja Ivan Živić, župnik Župe sv. Jakova apostola u Gunji i upravitelj Svetišta, pozdravio je prisutne vatrogasce iz Vrbanje, Strošinaca, Drenovaca, Rajeva Sela, Soljana, Đurića, Posavskih Podgajaca, Gunje, Bošnjaka, Županje, Štitara, Otoka, Privlake, Komletinaca, Nijemaca, Svinjarevaca, Slakovaca, Starih Jankovaca i Sikirevaca. Srdačnu dobrodošlicu uputio je i Zdenku Jukiću, predsjedniku Županijske zajednice vatrogasnih društava Vukovarsko-srijemske županije, Dariju Dejanoviću, predsjedniku Vatrogasne zajednice grada Vukovara, Stjepanu Draganiću, voditelju Službe civilne zaštite Vukovar, Josipu Nasuroviću, načelniku Općine Drenovci, Velimiru Redlu načelniku Općine Vrbanja i Anti Gutiću, načelniku Općine Gunja.

Vlč. Živić je u uvodu misno slavlje rekao: „Ovdje želimo dobrom Bogu preporučiti svoj život i svoje djelovanje i preporučiti se zagovoru Gospe Šumanovačke da nas prati.“ Pri tome je istaknuo kako je i njemu kao upravitelju Svetišta ovo već deseto vatrogasno hodočašće.

Homiliju je vlč. Živić započeo riječima: „Kao i svake nedjelje slušamo Božju riječ i iz njezine riznice nalazimo nadahnuće i pokušavamo objasniti kako aktualizirati Božju riječ u svakodnevnom životu. Prvo čitanje pred nas stavlja proroka Jeremiju koji je djelovao u teškom razdoblju izraelske povijesti i opominjao je Izraelski narod na obraćenje Bogu. Prorok Jeremija nam pokazuje da se nikada ne smijemo umoriti govoriti Božje riječi i opominjati one koji su nam povjereni da se vrate Bogu. Svaki čovjek na kugli zemaljskoj čezne za Bogom jer smo od Boga izašli . Čeznemo za jednom stvarnosti koja se zove ljubav Božja. Nju ćemo najbolje naći u molitvi. Kad znam da me Bog voli bez obzira što činim i kakav sam, onda znam da imam čvrst temelj u životu. Sveti Pavao u Poslanici Rimljanima govori: „ Ne suobličujte se ovom svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno“(Rim12,2). Uvijek se iznova moramo vraćati Bogu i obnavljati svoj duh. Sveta misa je susret s Bogom gdje nas on preobražava svojom riječi. Isus pred nas stavlja riječi „ Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.(MT16,24).Svatko od nas ima svoju predodžbu života, a Bog nam pošalje križ. Križ koji nam Bog daje u ovom trenutku je blagoslovljen jer mi Bog preko njega nudi spasenje.“

Propovjednik je također istaknuo kako današnji čovjek odbacuje križ, jer ne voli žrtvu te da je okrenutost čovjeka samome sebi dovela do pomanjkanja ljubavi prema bližnjemu. Stoga je danas volontiranje kao način služenja drugome u krizi, jer su ljudi sve manje spremni odreći se samih sebe da bi poklonili svoje vrijeme i svoje sposobnosti drugome. A homiliju je zaključio riječima : „Vi vatrogasci, dobrovoljno činite dobro svojoj zajednici, svome selu, svome gradu, danju i noću . Neki od vas i desetljećima odvajate vrijeme od svojih obitelji. Svi vam želimo reći veliko hvala za vašu žrtvu. Izlažete  ono najvrjednije, svoje živote da biste pomogli drugome. Zato smo danas došli ovdje tražiti zagovor i zaštitu Gospe Šumanovačke. Došli smo tražiti pomoć od Boga da nas prati u našem životu i u vašoj vatrogasnoj službi.“

Hodočašće je završilo svečanom procesijom prema kapelici skrovite Gospe Šumanovačke u šumi. Euharistijsko slavlje i pjevanje u procesiji animirao je mješoviti zbor Župe sv. Jakova apostola u Gunji predvođen Marijanom Markoljević.

Domaćini ovogodišnjeg hodočašća bili su  Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Drenovaca u suradnji s upraviteljem Svetišta vlč. Živićem. Druženje je nastavljeno uz zajednički objed u Društvenom domu u Drenovcima.