Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesti petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

U Hrvatskomu nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na spomen sv. Ivana Capistranskog, u petak 23. listopada, proslavljen je šesti dan velike devetnice uoči blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca.

Večernju misu predslavio je gvardijan Samostana sv. Frane i župnik Župe sv. Stjepana pod borovima u Splitu fra Martin Jaković.

„Živimo u vremenu kad je ne samo vjera u Krista nego i vjerovanje u Boga osporavano u velikom dijelu svijeta“, posvijestio je okupljenim štovateljima sv. Nikole fra Martin na početku homilije. Dodao je da opasnost prijeti više od praktične indiferentnosti negoli od ateizma.

„U takvoj situaciji kršćanima nije lako sačuvati i svjedočiti svoju vjeru. Ipak, situacija, ma koliko bila bolna, nije nova“, rekao je podsjetivši na trenutke Isusove muke kada su ga apostoli napustili. „Uz Mariju podno križa ostao je samo Ivan. U toj minijaturnoj crkvi bila je sva nada“, ustvrdio je dodavši da se i danas, kao i tada, nakon proglasa „smrti Boga“ osjeća Božji Duh ljubavi koja nas poziva na sebedarje i predanje Bogu.

Propovjednik je istaknuo da divljenje sv. Ivanu Capistranskom i sv. Nikoli Taveliću nije jedino što Gospodin od vjernika očekuje, nego po primjerima svetaca trebaju prihvatiti i osnažiti kršćansko poslanje.

U Evanđelju dana (Lk 9, 1 – 6) bio je izvještaj o Isusovom poslanju učenika u misiju. Fra Martin je vjernicima poručio da je Isus imao povjerenje u učenike, te ga ima i u njih. „Kada ne bi bilo spremnosti na rizik i kada ne bismo računali na vjernost i povjerenje, ne bi bilo rasta u zrelosti“, rekao je fra Martin.

Apostoli su se, kako je rekao, trebali pokazati u prihvaćanju i u odbijanju, u radosti i žalosti, u uspjehu i neuspjehu. „Večeras se i mi susrećemo s Isusom koji nam govori: i tebe sam odabrao da budeš moj učenik. (…) I tebe želim danas poučiti, ohrabriti i potaknuti da dostojno živiš svoje poslanje i osjetiš koliko te ljubim, koliko ti dajem, koliko od tebe očekujem“, poručio je.

„Evo nam na oltaru hrane za život vječni, evo nam hrane za život ovdje na zemlji. Isus nam se daje u kruhu i vinu, Isus nam se daje svojoj riječi. (…) Dužnost je svakoga od nas da bude vjeran Gospodinu Isusu Kristu, da se posvema preda onome što je od Isusa primio, na što ga je i drugima poslao, jer svaki kršćanin ima u nekom smislu autoritet, moć i vlast od Krista da učini svoj dio u svome vremenu“, rekao je, pozvavši vjernike da žive dostojno svoga poziva bilo zgodno ili nezgodno vrijeme.

„Sv. Nikola Tavelić je sav svoj život posvetio Bogu i bližnjemu. Svetost njegova života i mučeničke smrti iz ljubavi prema Isusu Kristu proglašeni su divnim primjerom i postao je uzor svima koji žive svoju vjeru. Kriste Spasitelju po njegovu zagovoru pomozi nam da vjerno slijedimo Riječ Evanđelja, pobožno primamo svete sakramente te tako rastemo u svetosti“, zaključio je fra Martin.

Misu su suslavili rektor Svetišta fra Ivan Bradarić i fra Josip Ivanović.

Velika devetnica nastavlja se u petak 30. listopada kada će euharistiju u 19 sati predslaviti član najstarije šibenske institucije  Samostana sv. Frane i župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.