Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Proslava 800. obljetnice Pravila i života Manje braće

Šibenik (IKA)

O blagdanu Svih svetih Franjevačkoga reda u srijedu 29. studenoga u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića svečano je proslavljena 800. obljetnica Pravila i života Manje braće.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Josip Ivanović, rektor Svetišta i duhovni asistent OFS-a, a za vrijeme slavlja svoje doživotne zavjete položile su Lucija Bakula, Ilijana Galiot i Ivanka Mijativić; zavjete je primio ministar mjesnoga bratstva sv. Frane Stanko Bakula.
U homiliji fra Josip je podsjetio na davnu 1223. godinu kada je papa potvrdio Franjino pravilo koje se sastoji u življenju Evanđelja, tj. samoga Isusa Krista. „Svaki naš ‘evo me’ odgovor je na Kristov pogled ljubavi koji nam upućuje i kojim nas poziva na nasljedovanje. Na taj poziv odgovorila su mnoga braća i sestre tijekom prošlih 800 godina i živjela po Franjinu primjeru. Odlučujući poći za Kristom izabrali su teži put, svjesni da će s njime nadvladati sve poteškoće na putu“, istaknuo je fra Josip.
Budući da je 29. studenoga i prvi dan devetnice pred svetkovinu Bezgrešnoga začeća BDM, nakon popričesne molitve uslijedila je preporuka BDM uz antifonu ‘Sva si lijepa’ autora fra Milana Gele, a zatim su fratri obnovili svoje zavjete.
U ovoj devetnici pred Bezgrešnu 4. prosinca misu u 18 sati slavit će fra Francesco Patton, kustos Svete Zemlje i gvardijan na Sinaju, a na samu svetkovinu umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.