Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Proslavljena 54. obljetnica kanonizacije sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

54. obljetnica kanonizacije prvoga hrvatskog sveca Nikole Tavelića i njegove braće proslavljena je 21. lipnja u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku. Svečanu misu predslavio je umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, svjedok događaja kanonizacije i domovinske proslave, a koncelebrirao je fra Josip Ivanović, rektor svetišta.

Započinjući svoju homiliju mons. Ivas prisjetio se najvažnijih podataka iz života sv. Nikole Tavelića i svih onih koji su aktivno radili na procesu kanonizacije. Izrazio je svoju zahvalnost šibenskim biskupima, tadašnjem zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu, nadbiskupima i biskupima Šeperu i Arneriću, ali posebno fra Piju Poloniju, fra Anti Crnici, don Krešimiru Zoriću i drugima.

Podsjećajući na dane rimske proslave Tavelićeve kanonizacije, mons. Ivas je istaknuo riječi homilije biskupa Arnerića, postulatora Zorića, a tako i na riječi pape Pavla VI. kako na prijemu u Damazovu dvorištu tako i u samom svečanom euharistijskom slavlju kanonizacije.

„Bili su to dani“, istaknuo je mons. Ivas, „kada nam se činilo da iz grobova ustaju bezbrojne žrtve… Kao da su rijeke prolivene krvi jednoga mučeničkoga naroda skrenule svoje tokove i u Rimu tih dana našle svoje ušće da zajedno s nama čuju: Ovdje je jedan narod, hrvatski narod, često oklevetan, doživio svoju obranu i iskupljenje od nepravedno mu nametnutih krivnja. Sveti Nikola kao da je postao plamen i svjetionik nama i svijetu osvijetlio nepoznati i česte i često olujne pučine naše povijesti, naše sudbine, ali i našega bogatstva i vjernosti.“

Svoju homiliju mons. Ivas zaključio je riječima: „Zaista smo uvjereni da – zahvaljujući dobrom Bogu milosrdnom, zahvaljujući zagovoru naše Gospe Majke i zagovoru naših svetaca i blaženika, mučenika sv. Nikole i Alojzija Stepinca, i hrabrosti naših branitelja – možemo i danas živjeti i graditi svekoliko bogatstvo života, kako osobnog tako obiteljskog i društvenog… Ne na klimavim ljudskim zakonima, nego na Božjim temeljima zakona koje je on svojom rukom ugradio u bit i narav ljudskoga bića, i u svekoliko ljudsko društvo. Na temelju zakona koji ne ovisi ni o kakvoj samovolji i egoizmu, mudrovanju ili hirovima ljudskim, nego na Božjoj volji koja je ljubav… jer Bog je ljubav, kako nam je svojim životom posvjedočio i sveti Nikola Tavelić.“

Poslije popričesne molitve uslijedila je hodočasnička gesta (molitva i preporuka) pred slikom s kanonizacije koju je svetište dobilo u trajno vlasništvo.

Zahvaljujući mons. Anti Ivasu na predslavljenju toga spomen-slavlja fra Josip Ivanović čestitao mu je i 60. obljetnicu svećeničkoga ređenja (5. srpnja 1964. – 2024.) uručivši mu prigodne darove.

Iz svetišta poručuju kako tom se tom proslavom žele prisjetiti događaja kanonizacije, te pozivaju svjedoke događaja da dostave svoja svjedočanstva i milosti primljene po zagovoru sv. Nikole Tavelića.