Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Proslavljena visoka obljetnica posvete crkve Sv. Frane

Šibenik (IKA)

U Šibeniku je u ponedjeljak, 1. lipnja euharistijskim slavljem proslavljena 597. obljetnica posvete crkve Sv. Frane.

Bogata duhovna i materijalna baština šibenskog Samostana sv. Frane bilježi brojne važne datume i događaje u skoro osamstoljetnoj povijesti. Ove godine je okruglih sedamsto godina otkako su fratri napustili svoje prvotno obitavalište u dijelu Šibenika koji se zove Psare, i ušli unutar gradskih zidina gdje se od 1320. godine nalaze neprekidno sve do danas. Ubrzo su bili sagradili golemu crkvu u čast franjevačkih duhovnih velikana sv. Frane i sv. Ante, koja je posvećena 31. svibnja 1423. godine.

Ove godine, zbog preklapanja sa svetkovinom Duhova, obljetnica posvete slavila se u ponedjeljak 1. lipnja. Misu je predvodio gvardijan Samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić u koncelebraciji s vikarom samostana fra Augustinom Kordićem.

Fra Ivan je u homiliji istaknuo važnost ovoga bogoslužnog prostora koji su redovnici Samostana sv. Frane vizionarski sagradili kao golemu jednobrodnu lađu koja plovi kroz stoljeća.

Kao najveći duhovni sin grada Šibenika, koji je u svojemu djetinjstvu sigurno gledao nastanak ove velebne građevine je i sv. Nikola Tavelić, prvi kanonizirani hrvatski svetac. Upravo ovaj samostan i crkva sačuvali su i prenijeli kult sv. Nikole Tavelića te su naši biskupi 1970. godine baš tu crkvu proglasili za Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Tako će ova crkva uskoro biti mjesto na kojem će se slaviti jubilej pedesete obljetnice kanonizacije prvog hrvatskog sveca.