Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Spomendan preminuća službenice Božje majke Klare Žižić

Šibenik (IKA)

Spomendan preminuća utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, Službenice Božje majke Klare Žižić u Šibeniku obilježen je u četvrtak  21. rujna.

Tog dana u samostanskoj kapeli u kući matici Družbe bilo je upriličeno cjelodnevno euharistijsko klanjanje. U večernjim satima u Samostanu svetog Lovre u, mjestu gdje je pokopana službenica Božja misno slavlje uz koncelebraciju više svećenika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Vječnost je i naš cilj, zato se spominjemo Majke Klare Žižić, jer ona svijetli svjetlom vjere i poziva, to jest odgovora na Božji poziv. Ni mi ne želimo promašiti, želimo se ostvariti, dobro nasljedovati slijedeći primjere onih koji su uspješno nasljedovali Krista. Pavao i nas opominje: „živite dostojno poziva kojim ste pozvani“. Pa nas poučava: „svakome je od nas dana milost po mjeri dara Kristova“ – svakome na svoj način, svakome za njegovu ulogu i njegovo vrijeme. Bog oprema svete za djelo služenja i za izgrađivanje Tijela Kristova, sve do spoznaje Sina Božjega. Sve to zrcali se, oslikava i svjedoči u životu Majke Klare, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Providnost Božja imala je plan sa majkom Klarom koja se odzvala Božjem pozivu i Bogu služila, služeći braći i sestrama svoga vremena. Nije taj dar i poziv zatvorila u sebe, nego je pozvala i druge, osnovala red koji nastavlja njezino djelo nadahnuto i nošeno snagom vjere i evanđelja. Njezine duhovne kćeri i danas nastavljaju tu karizmu djelujući na više načina: u župama, u domovima, u dječjim vrtićima, katehiziraju u školi i po župama. Nastavlja se djelo služenja i navještenja. Zato svijeća majke Klare gori i danas. Svjedočanstvo svetosti majke Klare je upravo u njezinu spomenu koji živi, kazao je biskup Rogić.

Sve je pozvao da ustraju u molitvi da taj žar Majke Klare živi u njezinim sestrama i da uvijek iznova privuče mnoge mlade duše koje će se odazvati Kristovu pozivu da ga slijede i stave svoje živote Isusu na raspolaganje. Neka im taj odgovor Isusu i hod za Njim olakša, pomogne i ohrabri, život i svjedočanstvo naših sestara Šibenskih franjevki od Bezgrešne. Svemogući Bože, naš nebeski Oče, Tebi je naša sestra i majka Klara, potaknuta i vođena Duhom Svetim, služila vjernim životom i dobrim djelima. Ne uskrati nam ni danas svoga poziva i svoga vodstva. Ohrabri srca onih koje pozivaš da se odazovu, te da u zapaljenoj svjetiljci majke Klare nikad ne ponestane ulja dobrote, služenja i svjedočenja tvoga milosrđa, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Na samom kraju misnog slavlja prigodno se obratila vrhovna poglavarica sestra franjevki od Bezgrješne s. Terezija Zemljić. Ukazala je kroz svjedočanstva na djelotvornost molitve majci Klari i na milosti zadobivene iz te molitve. Misno slavlje završilo je molitvom na grobu majke Klare Žižić za njeno proglašenje blaženom.