Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinodska savjetnica i sociologinja Tricia C. Bruce: Sinodski proces nije tek na početku

Zagreb (IKA)

Prema američkoj sociologinji Triciji C. Bruce, koju je papa Franjo nedavno imenovao u tim sinodskih savjetnika, svjetska se Sinoda bavi „stvarno teškim temama“, izvijestio je 25. veljače Vatican News.

Katolička sociologinja Tricia C. Bruce se nada da će pomoći u sažimanju i razrješenju nekih pitanja te da dolazi „sa znatiželjom, a ne s planom“. „Sinodalni proces nije tek na početku“, rekla je Bruce u intervjuu novinskoj agenciji OSV. Dokumenti koji su proizašli iz dosadašnjeg procesa odražavaju „neka od najžurnijih, ali neriješenih pitanja u Crkvi“. Drugo i posljednje zasjedanje 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode u Rimu na temu „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“ održat će se u listopadu 2024. godine.

Tricia C. Bruce je sociologinja u Centru za proučavanje religije i društva u Notre Dameu, Indiana, i novoizabrana predsjednica Udruženja za sociologiju religije. Istražuje, među ostalim, stavove i ponašanje američkih katolika, sve veću polarizaciju u američkim Crkvama, stavove o pobačaju i reakcije vjernika na skandale zlostavljanja. Bruce je također provela anketu o đakonatu žena i otkrila da su mnoge katolkinje u Sjedinjenim Američkim Državama zainteresirane za tu službu.

Bruce se smatra sociologinjom s velikim interesom za Katoličku Crkvu i općenito razumijevanje religije i društva. „Neke od niti koje se provlače kroz moje istraživanje koriste alate društvenih znanosti za istinsko razumijevanje raznolikosti iskustava, pozadina i stavova unutar strukture Crkve“, rekla je Bruce za OSV. Na nadolazećoj Sinodi sociologinja Bruce želi to iskustvo unijeti u sinodski proces. Osjeća se počašćenom imenovanjem u krug sinodskih savjetnika. „Imam veliko poštovanje prema spremnosti pape Franje da se uključi u sve ovo i bude vođa koji je voljan postaviti ta teška pitanja“, rekla je sociologinja.

Skupinu sinodskih savjetnika („konzultora“) trenutno čini 16 stručnjaka, uključujući četiri žene, od kojih su dvije iz zemalja njemačkog govornog područja: redovnica i teologinja Birgit Weiler, koja radi u Peruu, i nizozemska stručnjakinja za kanonsko pravo Myriam Wijlens, koja predaje u Erfurtu. Tu su i brazilska teologinja Maria Clara Lucchetti Bingemer i sociologinja Bruce. Dvanaest preostalih savjetnika su svećenici ili biskupi, svi s jakim teološkim kvalifikacijama, izvijestio je Vatican News.