Budi dio naše mreže
Izbornik

Sječa amazonske prašume u 11 mjeseci veća za 51 posto

Brasilia (IKA)

Studija Istraživačkoga instituta Imazon pokazala je da je u 11 mjeseci posječen 8381 četvorni kilometar prašume u Brazilu, najviše u posljednjih deset godina, prenosi Vatican News.

U istom razdoblju protekle godine bilo je posječeno 5533 četvornih kilometara, dakle za 51 posto manje, pišu brazilski mediji.

Istodobno su kazne za ilegalnu sječu i ekološku štetu najniže u posljednja dva desetljeća, otkako su uvedene 2000. godine. Tako je u 2020. godini propisano samo 13 kazni u ukupnom iznosu oko 10.000 eura, dok su naprimjer godine 2013. iznosile 4 milijuna eura. Što znači da je u prve dvije godine vlasti predsjednika Jaira Bolsonara novčani iznos kazni za kršenje ekoloških propisa smanjen za 93 posto u odnosu na prethodne četiri godine.

U Bolsonarovoj vladi propisi po kojima se dodjeljuju financijske kazne izmijenjeni su u toj mjeri da ih je gotovo nemoguće dosuditi, što je Bolsonaro i obećao u izbornoj kampanji 2018. Među njegovim biračima su, naime, zemljoposjednici koji su se stalno žalili na stroge ekološke standarde.

Ključne riječi:
Amazonska prašuma Brazil sječa