Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjećanje na kapelu Sv. Ivana Nepomuka

Rijeka (IKA)

U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Rijeci u subotu, 16. svibnja proslavljen je sv. Ivan Nepomuk, zaštitnik kapele u središtu grada koja je razrušena nakon drugog svjetskog rata.

Misno slavlje predvodio je župnik susjedne župe na Sušaku vlč. Siniša Vujčić. Domaćin mons. Sanjin Francetić podsjetio je da je kapela Sv. Ivana Nepomuka stajala na mostu koji je ujedno bio granica između dviju država, tadašnje Jugoslavije i Italije, a danas povezuje župe Uznesenja Marijina u središtu Rijeke i sv. Ćirila i Metoda na Sušaku.

U propovijedi je mons. Francetić istaknuo važnost očuvanja spomena i povijesti, što je i cilj inicijative da se na mjestu gdje je bila kapela postavi križ i kip sveca te spomen obilježje s arhivskim snimkama. Podsjetio je da su kapele u spomen na tog sveca iz 14. stoljeća često građene na mostovima jer on sam je bio, zato jer nije htio odati ispovjednu tajnu, bačen s mosta. Štuje ga se kao zaštitnika ispovjednika, dobrog glasa, graditelja mostova, kraljica, siromašnih i protiv poplava.

Kapelu koja se nalazila na mostu preko Rječine sagradili su 1717. godine isusovci. Zbog povijesnih okolnosti kapela je tri puta rušena i više puta obnavljana i premještana. „Riječani su se stoga rado utjecali tom svecu jer im je bio utjeha u vremenu patnje i trpljenja“, rekao je mons. Francetić.

Nakon drugog svjetskog rata kapela je srušena, no 1999. je ipak izgrađena replika, ali bez vjerskih obilježja tako da se ne prepoznaje njezina vjerska i povijesna uloga. Kip sv. Ivana Nepomuka čuva se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Inicijativom župnika i drugih koji su željeli očuvati spomen na kapelu koja je na granici dviju država spajala ljude, uskoro će uz kapelu biti postavljen križ, a želja je i vratiti kip sv. Ivana Nepumuka. Mons. Sanjin Francetić radosno je objavio da je dobio suglasnost konzervatora i uprave Grada Rijeke za postavljenje križa te zahvalio svima koji su u tome sudjelovali. Sagrađena na mostu preko Rječine ova je kapela, iako na granici dviju država, uvijek spajala ljude. „Neka tako bude i danas da naučimo živjeti zajedno čak iako se ne slažemo u svemu. Živjeti u Rijeci znači biti sposoban prihvatiti drugog čovjeka“, rekao je mons. Francetić.

U crkvi je za ovu prigodu postavljena izložba fotografija posvećena sv. Ivanu Nepomuku, a zbog poznatih je mjera zaštite od zaraze izostala predviđena procesija od župne crkve do kapele na mostu.